Руският балет представи "Лебедово езеро" с хореография на лед

10 декември 2018 | 13:31
1467
0
Снимка: ПР
0

Грация, изящество и красиви танци, това показаха момчетата и момичетата от руския държавен балет „Санкт Петербург“, които представиха класиката по Чайковски „Лебедово езеро“ с хореография върху лед.

гжтжгтгт

Представленията бяха три едно след друго в зала 1 на НДК.

За тези балетисти и артисти може да се каже, че са абсолютни машини, като някои от тях са олимпийски шампиони по фигурно пързаляне.

Пищните декори и красивите костюми на балетистите също допринесоха за красотата на сцената, която бе заледена заради изпълненията на кънки на лед.

Лебедово езеро" е балет 2 действия с по 2 картини по музика на Чайковски, сценография на Владимир Бегичев и Василий Гелцер. Той е не само един от най-известните и обичани балети в света, но и най-често поставяният.

Премиерата на "Лебедово езеро" се състои на 4 март през далечната 1877 г. на сцената на Болшой театър в Москва и веднага се превръща в абсолютен хит. От тогава досега постановката се представя вече 141 години. Тя е изиграна над 150 000 пъти и е гледана от над 180 000 000 човека публика по цял свят, като интереса към нея не стихва и до ден днешен, превръщайки я в абсолютна класика.

Сюжетът е по мотиви от старинна немска легенда за прекрасна девойка, превърната в бял лебед. В двете действия на балета се редуват реални и фантастични картини. Празнувайки своето пълнолетие в парка на двореца, принц Зигфрид се весели с приятели.

Прелитащо над парка ято лебеди го привлича след себе си. Той отива в гората и там, на брега на езерото, сред лебедите принцът вижда танцуващата на лунна светлина Одета. Одета е омагьосана от злия магьосник Ротбарт и е с човешки облик през нощта, но се превръща в лебед през деня. Денем тя е царицата-лебед и има корона на главата. Покорен от нейната красота и потресен от разказа ѝ, Зигфрид се кълне на Одета във вечна любов.  

Коментари

Добави Коментар

Най-четени