Шедьовър в миниатюра - „Тънкости на приготвянето”

25 април 2012 | 09:55
2058
0
0

Дебютната книга на Деница Дилова залага капан с иронията, вложена в заглавието „Тънкости на приготвянето”.

Това не е готварска книга.

Още в първия разказ има умъртвяване с чадър на огромна риба, която не е убита по хуманен начин, както е редно.

Жената от втория разказ се превръща в демон, за когото няма граница между жестокостта и еротиката.

Храната навестява първо сънищата, после обсебва сексуалните фантазии, останалото трябва да се прочете.

„Тази книга е написана с чувство за хумор и всеки разказ носи различна атмосфера. Историите са пикантни, а не скучни, те лютят, нагарчат или са сладки до болка, но в никой случай не са блудкави и безвкусни. Пожелавам на читателя истинска наслада, докато „консумира“ книгата.”



На задната корица на книгата стои този цитат от послеслова на автора:

„Разказите в тази книга се занимават с деянието,
предхождащо самото приготвяне на съответното
ястие. Основната тънкост за мен беше именно това
деяние – от неговия замисъл, до самото му изпълнение.
Съществуват безчет специалисти, които могат детайлно
да опишат гастрономическата част
по много по-оригинален от мен начин,
целта ми не беше такава. За мен изкуството
на приготвянето започва много преди животното
да се превърне в продукт, който се очаква да бъде
обработен и гарниран.”


Отзиви от читатели:

"И когато ни води на лов за жабешки бутчета в разказа “Славен ден”, имам чувството, че я следвам по пътеката към язовира и вървя в индианска нишка след нейните герои, които замръкват след бурния си ден край огъня. Имам чувството, че чета някакъв съвременен Йовков, който не се намесва и не поучава, а просто разказва това, което иска да видим."

Райна Кастолди

"Секс, еротика, самота и копнеж по свободомислието – това са четирите компонента,
които Деница Дилова е сипала в тенджерата, сварила ги е, гарнирала е с изчистения си стил и богатото си въображение, застроила е със свеж хумор, поръсила е със собствените си илюстрации към парчетата и е сътворила литературната манджа „Тънкости на приготвянето“."

Преслав Ганев от ЛитературатаДнес.com

"Не се подвеждайте по рецептурника накрая, това не е книга с рецепти, това е наниз с приказни истории за пораснали деца. Чете се на един дъх, разсмива те на всяка страница, вдъхновява с всеки абзац и те развежда из един по-изящен и чувствен свят, който не искаш да напуснеш дълго след като си затворил и последната страница."

Кремена Димитрова от Новинар

Снимка: Dariknews

Още по темата

Коментари

Добави Коментар

Най-четени