Автор
Десислава Недева

Шест легендарни роли на Мерил Стрийп

Днес легендарната Мерил Стрийп, определяна като най-великата сред живите актриси, навършва 68 години.

За мнозина тя е позната само от големия екран, но Мерил работи както в киното, така и в театъра и телевизията. Става известна с ролите си в „Ловецът на елени“ (1978) и „Крамър срещу Крамър“ (1979), като и двете ленти й носят номинации за "Оскар". Всъщност актрисата има цели 20 номинации за престижната награда на Американската филмова академия (за съжаление печели само 3 статуетки), като с това се нарежда на първо място сред актьорската гилдия по брой номинации. Държи рекорд и с номинациите за "Златен Глобус" - 30, от които печели 8, също рекорд.

Мерил израства в Ню Джърси, където дълги години работи като сервитьорка. Завършва магистърска програма по изкуства в университета Йейл в Кънектикът и симпатизира на Демократическата партия в САЩ. Всички помним любовта на бившия президент на Америка Барак Обама към титаничната актриса. Той дори я удостои, наред с певеца и композитор Стиви Уондър, с най-високата награда – Президентски медал на свободата.

Стрийп е известна с феминистките си изказвания. Когато журналисти започнат въпросите си с израза: „Изиграли сте толкова много силни жени“, тя винаги ги контрира: „Казвали ли сте някога на мъж: Изиграли сте толкова много силни мъже? Не, нали? Защото очаквате всички мъже да бъдат такива. Защо тогава това да не се отнася и за жените?“

Четете още: Пет неща, които не знаете за Натали Портман

Талантът й е безспорен, но нека днес си припомним едни от най-емблематичните роли, с които Мерил Стрийп предизвика искреното ни възхищение:

1. Джулия Чайлдс, небезизвестният шеф готвач, във филма „Джули и Джулия“




2. Маргарет Тачер, британски политик и първата жена министър-председател в Обединеното кралство, във филма „Желязната лейди“




3. Дона Шеридан в музикалната романтична комедия „Mamma Mia”




4. Сестра Алоиз Бовие в драмата „Съмнения“




5. Миранда Пристли, шефката, която никой не иска да има, във филма „Дяволът носи Прада“




6. Франческа Джонсън, разкъсвана между дълга към семейството и изпепеляващата любов, във филма"Мостовете на Медисън"