Автор
Антония Дамянова

Сигърни Уивър на 73: Мечтая за среща с друга цивилизация

Тя е известна с ролите си на силни и непреклонни жени. Сред най-запомнящите ѝ образи на големия екран са тези във филмите „Пришалецът“ 1, 2, 3, 4, „Горили в мъглата: Историята на Даян Фоси“, „Галактическа мисия“, "Една жена или две", "Работещо момиче", "Фатални жени", „Аватар“ и др.

Израства в артистичния дом на президента на телевизионната компанията NBC Силвестър Уийвър и актрисата Елизабет Инглис. Апропо, Майка ѝ е британка, която се отказва от кариерата си на актриса в името на семейството. Тя е Сюзан Александра Уивър – любимката на кинорежисьорите, изявяващи се в сферата на фантастичния жанр.



През 1963 г., вдъхновена от героиня от романа на Ф. Скот Фицджералд „Великият Гетсби“, Сюзан променя името си на Сигърни.

Преди да се прочуе и да стане една от най-търсените актриси в Холивуд, родената на днешната дата – 8 октомври, в Ню Йорк, Уивър се изявява на сцената на Бродуей. Първите стъпки в света на киното прави през 1977 г., когато дебютира във филма на Уди Алън „Ани Хол“. Героинята ѝ се появява на екран само за шест секунди.

Ролята, която ѝ донася световна слава обаче, е тази на лейтенант Рипли от филма на ужасите на Ридли Скот „Пришълецът“ (1979 г.)



Една от най-докосващите и запомнящи се роли на Сигърни Уивър е превъплъщението ѝ в образа на известната природозащитничка – Даян Фоси – легендарната изследователка и уважаван приматолог, която посвещава живота си на проучването и борбата срещу посегателствата на бракониерите над горилите. Тази борба вероятно е и причината Фоси да загуби живота си, въпреки че обстоятелствата около убийството ѝ в джунглите на Африка остават до днес неизяснени. За въплъщението си в образа на изследователката във филма от 1988 г. „Горили в мъглата“ Уивър печели „Златен глобус“ и е номинирана за „Оскар“.

Актрисата има множество престижни номинации и награди. Сред тях се открояват общо три номинации за "Оскар" и две награди "Златен глобус".

Сред най-новите киноленти с нейно участие, всеки един от които си заслужават вниманието, са "Дупки" (2003 г.), "Аватар" (2009 г.), "Пак ли ти?" (2010 г.) и "Търсенето на Дори" (2016 г.).

По повод рождения ден на неувяхващата Сигърни Уивър почитаме таланта и личността ѝ с някои вдъхновяващи нейни мисли:

"Изпитвам силно уважение и любопитство към това, което правят другите, защото това ме кара да съм решителна, кара ме да търся нови предизвикателства."

"Почти постоянно си мисля, че това е най-голямата роля, която съм играла някога. И почти изпитвам съжаление всеки път, когато завършим някоя сцена, защото истински харесвам работата си."


"Никога не съм дори и мечтала да бъда в тази индустрия – киното. Целта ми не беше да ставам киноактьор."


"Всеки път, когато на големия екран излезе наистина добра история, в нея задължително има и жени. Ние, жените, може да не получаваме толкова много роли, но образите, които превъплъщаваме, са наистина забележителни!"


"Винаги съм вярвала, че много от проблемите по света ще бъдат решени, ако на Земята кацне космически кораб с извънземни в него. Няма значение откъде ще дойдат или в какво ще вярват пришълците, но със сигурност срещата с друга цивилизация би ни направил по-добри."

"За мен научната фантастика е абсолютна реалност, а не фикция. Мога да си представя цели колонии на Марс от земляни и съм сигурна, че един ден тях ще ги има."

Четете още: Червенокоса, дръзка и фатална - Сюзън Сарандън на 73