Автор
Woman.bg

Славена Даскалова: Импровизацията на сцената е летене, гмуркане в дълбоки води и постигната свобода

В международния ден на джаза решихме да ви срещнем с една вдъхновяваща БГ изпълнителка, която родните почитатели на този стил харесват и познават - Славена Даскалова. Можете да я чуете да пее в най-готините джаз местенца както в София, така и в провинцията, защото за нея неподходяща публика няма. Просто има хора, които обичат джаз и такива, които още не са го открили.
Славена обича да обикаля страната, яхнала любимия си мотор, винаги прави внимателен чек на звука преди концерт ( хич не обича, когато нещо не звучи добре) и излиза на сцената само с наистина добри музиканти. И това изобщо не е всичко. Страхотна сноубордистка и строга бизнесдама, Славена смята, че животът е шарен и трябва да се опитва от всичко. Ето какво още ни разказа тя навръх "професионалния" си празник:

-Славена, честит празник. Къде те хващаме в международния ден на джаза?
-Честит празник на всички, обичащи и жевеещи с хубавата музика! Намирам се в Генуа, града на Колумб, Паганини и Сабрина, но и тук по улиците днес звучи джаз музика.

-Всеки изпълнител има някакъв идол? Кой е твоят в джаза?
-За щастие не мога да се огранича с един или двама... Когато бях малка, баща ми слушаше много джаз и ме възпитаваше с класиците - Елла Фитцджералд, Луис Армстронг, Джон Колтрейн, Джордж Бенсън, Нат Кинг Кол,Ал Жиро, но не само.. Харесвам много Жобим, Жилберто, също така и по-съвременните, като Диана Крол, Даян Шур, любим ми е Джейми Калъм... много са, нямат свършване.


-Разкажи ни малко повече за усещането от импровизацията? Какво е да си на сцената и да правиш изкуство, което може би никой никога няма да повтори?
-Всъщност, импровизацията е нещо, което не ти идва просто ей така. Тя е резултат от много работа, много музика и много натрупвания- културни, музикални и житейски. Тя за мен е кулминацията на всеки концерт, защото там музикантите се освобождават от задръжки и си изливат душата докрай, дори и тези последни капчици, които пазят за себе си. Чувството е невероятно, като летене, като гмуркане в дълбоки води, като освобождаване от всичко, импровизацията е постигнатата Свобода! В този момент не мислиш за нищо, освен за музиката.

-Новият ти проект, наречен „Pop & RocK meets Jazz” вече има своите фенове в София, разкажи малко повече за тази идея?
-„Pop & RocK meets Jazz” беше един експеримент, в който решихме да рискуваме, правейки популярни и много известни песни, рок, поп, диско, но представени през нашата моментна чувствителност. Така те се превръщаха в блус, фънк, боса нова, реге, суинг - с една дума - ДЖАЗ. Направихме нови аранжименти и песни и се оказа, че Smoke on the water на Пърпъл или What’s Up могат да звучат фънки и фюжън. В този формат се преплитат много стилове и като начин на изпяване и като изсвирване. Благодарение на JazzOrpheus, който свири на уникален инсртумент, правен за него, който съчетава бас и соло китара в едно, песните звучат по свой начин, разпознаваем и автентичен, а тромпетът на Денис Гоев ги прави още по-характерни.

-Как си подбирш песните, на които правиш своя версия, от какво си вдъхновена в тях?
-Всички песни в проекта са били част от моя живот в даден момент, някои от тях са свързани с тийнейджърски лудории, други с любови и раздели, но всяка една от тези песни ми е скъп спомен, който изплува винаги, когато я пея. Това е нещо лично, нещо мое, което споделям с хората по мой си, таен начин :)


-Къде освен в София публиката ви посреща с аплодисменти?
-Публиката ни навсякъде е страхотна и искам да използвам възможността да й благодаря за подкрепата и обичта, която ни дават всеки път! Имахме турне в южна България - Перник, Пазарджик, Стара Загора, Ямбол, Бургас, Ивайловград, били сме в Берковица, Бели искър, надавям се скоро да посетим Плевен и Варна. Истината е, че в София има много по-богата музикално-артистична програма и хората са презадоволени, докато извън столицата има жажда за такива събития и публиката попива и преживява с теб всеки твой трепет. Чувството е невероятно, взаимно предаване на енергия, зареждащо и разтърсващо. Винаги пътувам с огромно желание и много вълнение!


-Ти си заклет рокер и сноубордист, нежна певица на сцената и строга бизнесдама в офиса. Как една жена съчетава всички тези роли?

-Това е привилегията на всички жени - да се справят с много неща едновременно! Мисля, че във всяка една от нас се крие точната и` противоположност, която е готова да излезе в нужния момент. Животът е шарен и трябва да се опитва от всичко. Предлага ти възможност както да си малка и ранима птичка, така и да бъдеш лъвицата, готова да покори джунглата. От теб зависи кога коя ще бъдеш! За всичко си има точния момент, нали?