На днешната дата, преди 55 години, е родена една от най-слънчевите и обичани латинопевици по целия свят - красивата и мелодична приказка Сорая. Талантливата и нежна певица, която си отива едва на 37 години.

Нейната история е колкото звездна, толкова и трагична. Тя се ражда през 1969 г. в Пойнт Плезънт, Ню Джърси. Още като мъничка се отличава с необикновената си красота и сияние, бликащо от големите ѝ и изразителни очи. Ражда се в семейство на емигранти и е с колумбийски корени.

Музиката я пленява, когато е едва на 5 г. Тогава Сорая слуша в захлас как чичо ѝ свири латино на китара и съвсем скоро тя получава собствен интрумент, който успява да усвои сама. Малко по-късно бъдещата звездна певица хваща цигулката, а първата ѝ изява е в престижната зала „Карнеги Хол“. Сорая е напълно подвластна на страстта към музиката и започва да пише авторски песни още в ученическите си години. Когато завършва училище и продължава образованието си в университет, тя не спира да свири и да пее по местни кафенета и заведения.



Междувременно Сорая получава най-големия удар от съдбата. Майка ѝ се разболява от рак на гърдата, когато певицата е само на 12. Борбата с коварната болест продължава през следващите 10 години, за съжаление изходът е фатален. Сорая се сбогува с майка си, когато е на 22. Мъката ѝ я подтиква да се потопи още по-дълбоко в музиката и записва първия си албум. През 1996 г. тя прави големия си пробив, като подписва първия си договор с голяма музикална компания. Албумът ѝ, посветен на мъката по майка ѝ, е със заглавието „On Night Like This” и ѝ носи голям успех. Вторият ѝ албум „Wall of Smiles” ѝ печели световна слава.

Още в началото на кариерата си тя дели една сцена със звезди като Дзукеро, Стинг, Майкъл Болтън и Аланис Морисет. Светът просто се влюбва в красивия ѝ глас, заразяващата енергия, която излъчва, и динамичните ѝ песни.

Малко след появата на третия си албум, Сорая получава втория най-голям удар от съдбата. Разболява се от рак на гърдата – същото заболяване, което погуби майка ѝ само няколко години по-рано. Леля ѝ и баба ѝ умират след същата диагноза. Годината е 2000 г., а Сорая е само на 31. Тя научава, че е болна в 3-и стадий и следващите две години прекарава извън светлината на прожекторите в ожесточена битка за живота си.



За радост на феновете, Сорая се завръща през 2003 г. с нови сили и нова музика. Певицата представя два нови албума през следващите две години и отново успява да плени света с горещи латино ритми и не пропуска да се усмихва широко, когато е на сцената. Тя получава и безброй награди, включително и Грами.

Сорая не се предава до последно и не спира да споделя музиката си със света, но за съжаление ракът се оказва по-силен от нея. Тя продължава лечението си с химиотерапия и лъчетерапия, междувременно пише и книга за битката с болестта.

Красивата певица не успява да се пребори за живота си и издъхва на 10-и май, 2006 г. Само и завинаги на 37...