Автор
Woman.bg

Спилбърг - титанът, който не взе и долар за Списъкът на Шиндлер

Едва ли има киноман на този свят, който да не се е влюбвал във филм на Стивън Спилбърг – един от най-големите и любими кинорежисьори на Холивуд. „Извънземното“, „Индиана Джоунс“, „Списъкът на Шиндлер“, „Джурасик парк“, „Спасяването на редник Райън“ – все заглавия, които няма да ти омръзнат, колкото и пъти да ги гледаш.

Стивън Спилбърг е роден на 18 декември 1946 г. Може би тъкмо произходът му е и основната причина по-късно да създаде култовата и трогваща лента „Списъкът на Шиндлер“, разказващ за Холокоста по време на Втората световна война. Кинолентата, която през 1994 г. взриви церемонията по връчването на наградите “Оскар“, като спечели в 7 от общо 12 категории, включително тези за Най-добър филм и Най-добра режисура.

Всъщност отличията на Спилбърг са толкова много, че нямаме дори и намерение да се захващаме с изброяването им. Това, което може да надмине количеството на безбройните му награди обаче, е любовта на публиката!

Спилбърг е изключително интересна личност и освен да се наслаждаваме на незабравимите му филми, си заслужава да отбележим и някои доста любопитни факти от живота на титаничния режисьор:

За един от филмите си не взима нито една стотинка

Едва ли някога ще предположите, че това е „Списъкът на Шиндлер“. В интервю пред Кати Кори, продуцентът и режисьор споделя, че за него това са „кървави пари“ и че би било кощунство, ако за работата си над лентата вземе дори и долар.

Спилбърг страда от дислексия

Става дума за състояние, свързано с трудности при четенето и възприемането на текст. Страдащите от него често бъркат някои букви с други, например „б“ с „д“ или „н“ с „п“.

Два пъти получава отказ да режисира Джеймс Бонд

Първия път, когато Спилбърг предлага да режисира филма, продуцентът Алберт Броколи му казва, че е още твърде млад и трябва да натрупа опит, за да режисира филм за Джеймс Бонд. След като излиза „Списъкът на Шиндлер“, Спилбърг за втори път предлага услугите си да заснеме филм за легендарния агент 007, но той отново получава отказ с думите: „Сега не можем да си те позволим“.

Спилбърг е кръстник на Гуинет Полтроу и Дрю Баримор

Стивън Спилбърг и Дрю Баримор

През 1982 г. по време на снимките на „Извънземното“ Спилбърг става кръстник на 6-годишната тогава Дрю. Години по-късно, когато актрисата се снима за списание „Плейбой“, тя получава колет от знаменития си кръстник с шеговит надпис, че трябва „да се покрие“.

Спилбърг е баща на цели седем деца

Това са - Макс Самюел Спилбърг – от първия му брак с Ейми Ървин; Джесика Капшоу – дъщеря на съпругата му Кейт Капшоу от предишния ѝ брак с Робърт Капшоу; Тео Спилбърг – осиновен от Кейт Капшоу, а по-късно и от Спилбърг; Саша Спилбърг – дете на Спилбърг и Кейт; Микаела Джордж Спилбърг – осиновена от Спилбърг и Кейт Капшоу; Дестри Алин Спилбърг – дете на Спилбърг и Кейт Капшоу.

Спилбърг връща три награди „Оскар“

За да подпомогне филмовата индустрия да бъде добре съхранена, той закупил от притежателите им и върнал част от статуетките за най-добра мъжка и женска роля на Академията. Става дума за наградата, спечелена от Кларк Гейбъл за ролята му в It happened one night (1934), и двете награди на Бети Дейвис за ролите ѝ във филмите Dangerous (1935) и Jezebel (1938). Това струвало на режисьора 1 365 500 долара.

Четете още: Дъстин Хофман на 81: Животът е гаден, но аз му се наслаждавам

*И понеже Коледа наближава, а ние от woman.bg вярваме в магията на този празник, тази година ще раздаваме подаръци. Много подаръци! Регистрирайте се Т У К и вижте какви изненади сме ви приготвили заедно с Лора и Стоян.