Автор
Woman.bg

Статуи в столицата сложиха маски. Вижте какво е посланието!

В неделя цяла България осъмна с новината, че четирима от 70 тествани души са заразени с коронавирус. Вестта хвърли в паника голяма част от населението на страната и всички се впуснаха към магазините и аптеките, за да се презапасят с най-необходимите продукти и лекарства.

В отговор на тревогата, която обхвана и родината ни, българският фотограф Иван Шишиев, създател на страницата „Етюд-и-те на София“, показа на сънародниците си, че място за паника, причинена от коронавируса, няма.

За да изрази личното си отношение към нарастващата истерия и у нас, артистът постави профилактични маски на известни статуи в центъра на София.

Използвайки тази провокативна форма на уличното изкуство (протест срещу негативното влияние на медиите и правителството към обществото), творецът вярва, че ще успее да успокои напрежението сред хората и да тушира паниката.

А посланието му е повече от ясно:

Без Паника
"Паника произлиза от гр. πανικς – неудържим страх. Семантиката на думата обаче произлиза от представката παν и е свързана с древногръцкия бог Пан, който имал силата да плаши добитъка. Паника е това, което превръща един народ в обикновено стадо.
И последиците са на практика катастрофални. Катастрофални до такава степен, че да изгониш човек от автобуса, защото е кихнал, или да откажеш помощ на възрастна дама, която няма сили да изкатери стълбите на Ректората, или да не дадеш възможност на някого да седне до теб в метрото от страх от коронавирус се счита за нещо нормално (днес станах свидетел на тези случки). Броени часове. Точно толкова е нужно да се превърнем стадо.
Обръщаме се към всички: Без паника! (като в Пътеводител на галактическия стопаджия)", пише Иван Шишиев.

"П.С. Беше ни изключително трудно да намерим маски, за да заснемем статуите. Снимките са направени на едни от най-знаковите места, сред които и Народният театър, който, заедно с всички културни центрове, ще бъде затворен до второ нареждане. След като ги заснехме, свалихме маските от тях - ние не сме вандали", завършва посланието си художникът.

Постът, който той създаде на своята страница, вече достигна 150 000 души само за 6 часа. Това може само да ни вдъхне надеждата, че постъпки като неговите биха могли да доведат до промяна в мисленето ни и да направи обществото ни по-разумно, по-дисциплинирано и мъдро.

Четете още: Как биха изглеждали великите исторически личности, ако бяха родени днес (Снимки)