Автор
Люблена Папазова

Татяна Лолова: Простих на мама, че ме напъди от вкъщи

Татяна Лолова е родена на 10 февруари 1934 г. в София, губи баща си едва 15-годишна. Майка ѝ е украинка, а татко ѝ Желязко е счетоводител.

Той мечтае тя да стане лекарка, но сцената е като магнит за Татяна. След кончината на баща й, майката се жени повторно. Двете имат доста трудни отношения и актрисата дори е изгонена от дома си. Отглежда я лелята.

Отиде си от този свят два месеца след като отпразнува своя 87-и рожден ден.

„Простих на мама, че ме напъди от вкъщи след едно скарване преди години."

"Простила съм й и за шамарите, които ми е удряла, но го е правила винаги за добро. Не виждам вреда от това, станах човек. Така е трябвало да се случи. Вече живея в хармония със себе си и най-важното е, че освен семейството изкуството само ме интересува, нищо друго", признава след години звездата на българския театър. Неотлъчно е до родителката си, когато тя се разболява от рак и е приета в софийска болница.

„Ходех. Хранех я. Изнасях подлогите. Миех я. Говорих й утешителни думи“, разказва актрисата.

Майка й си отива, когато тя е едва на 25 години. В момента, в който издъхва, дъщеря й играе "Дървеница" в Сатирата.

Лолова завършва актьорско майсторство през 1955 г. в класа на професор Стефан Сърчаджиев. Следва заедно с Ицхак Финци, Григор Вачков, Никола Анастасов и други забележителни актьори.

В края на 2018 година тя загуби любимия си съпруг Светослав Светославов-Славето. Двамата са заедно от 55 години.

Тя бе неутешима след загубата, но днес се събра с него на небето. Той е дългогодишен театърмайстор и двамата се запознават покрай работата си. Едно столче, което той нарочно разхлабва, за да “потъне” актрисата, е формалният повод двамата да се видят по друг начин. И да разберат, че това е любов, въпреки че актриса вече е омъжена за съкварталец, който я обожава. Следва развод и тя заживява със Славето, от когото има син.

Той пък я дарява с двама внуци.“Така ме разтапя мисълта, че със Славето създадохме Савата, а той ни доведе снахата Нели, за да ни дарят те двамата със Савичката и Матео“, пише в автобиографията си актрисата. Единственият й син се ражда в седмия месец, а Славето се надява те да имат цели десет деца. Винаги говори честно за ролите си и личния си живот и дори не крие, че е първата българка, която е намалила големия си бюст. Не обича да определя коя е любимата й роля, може би защото те нямат чет и брой. Играе в 45 филма и стотици постановки.

Започва кариерата си в театъра в Русе, а най-дълго се задържа в легендарната Сатира, където дели сцената със Стоянка Мутафова, Георги Калоянчев, Георги Парцалев.

Тя е последната този легендарен състав на театъра, дал на българската комедия толкова много.

"Изгасна една слънчева усмивка, една ведра и борбена до последно душа! Животът й премина, благословен с огромен актьорски талант, белязан с любовта на няколко поколения зрители и всички хора, които са имали щастието лично да се докоснат до нея! Сбогом, Таня!", написаха от Сатирата, която лолова си отиде от този свят.