Автор
Woman.bg

Тони Титянова до Мексико в Лято на пътешественика в РИМ Благоевград

В Регионалния Исторически Музей, Благоевград бе открита изложбата „Лятото на пътешественика“, която може да се види до 11 септември. Тя бе открита от директора на РИМ и от Генерален секретар на АБУЖЕТ - Пламен Старев

Експозицията е организирана съвместно с Abujet - Българска асоциация на журналистите и писателите по туризма, и по специално от Симана Марковска, а участващите в нея журналисти Кайя Христова, Симана Марковска, Маги Гигова, Антоанета Титянова, Бойка Велинова, Бойка Асиова, Костадин Петков представят по 12 фотоса от атрактивна дестинация.

В поредица от съботи ще представят творчеството си пътешествениците от АБУЖЕТ, като първото представяне на 24 юли в РИМ от 11 часа е на Антоанета Титянова, която ще разкаже любопитни факти за емблематични места като: град Текила и Jose Cuervo, където се произвежда 1/5 от текилата, консумирана по целия свят, за плаващите градини на Хочимилко – град, защитен от ЮНЕСКО, за столицата на толтеките – Тула с прочутите атланти, за храма на Кукулкан в Чичен Ица, където хиляди туристи на равноденствие гледат как Пернатия змей слиза на земята.

По време на представянето журналистката-пътешественичка ще изкачи присъстващите по 365-те стъпала до върха и боговете на пирамидата на Слънцето в Теотиуакан и до другите места за поклонение на ацтеките, няма как се не се прекоси Валядолид, щата Йокатан, за да се стигне до единствените пирамиди на маите с излаз на Карибско море в Толум и до потопените в джунглата и езера с крокодили пирамиди в Коба. От Канкун се прекосява високата планина Чиапас и отиваме в най-бедния и мистичен регион на Мексико. От Сан Кристобал де лас Касас – на границата с Гватемала, отиваме да видим летящия астронавт в Паленке и умопомрачително високата пирамида Тонина - 30 храма на 7 платформи. Преминаваме през фантастичните природни забележителности като водопадите Агуа Асул и Мисол-А.

Няма как да не потанцуваме индиански танци или латино, под напева на мариачи в града на червения пипер и шоколада Пуебла, който е под закрилата на ЮНЕСКО, да се включим в шествието на трубадурите в града с най-много паметници на Дон Кихот в света и с най-големия музей на Сервантес - Гуанахуато. Адължително отиваме и до второто след Ватикана по големина място за поклонение в света – храмът на Девата от Гваделупе, до една от най-древните пирамиди - кръглата от културата Теочитлан в Гуачимотонес в щата Халиско. Перлата та Мексико е нейната столица с множеството световноизвестни музеи и забележителности, пирамиди, вулкани, галерии. А слабост на Титянова е най-артистичното място в Мексико – Тлакеплаке, където сюрреалимът е част от живота.

Авторката на експресиите е пишещ журналист и сладкодумник, а не професионален фотограф, но със снимките си ще се постарае да покаже Мексико в цялата му разноликост и красота.

Следващите представяния ще са на Маги Гигова, Кирил Вълчев, Бойка Асиова и други членове на АБУЖЕТ. В изложбената зала на РИМ е отделено специално място за любители на пътешествията от Благоеград да се включат със свои снимки.