Автор
Woman.bg

Топ 10 на най-добрите филми за пандемии и зарази (Видео)

Сред изкуствата, които винаги са се вълнували от темата за края на човешката цивилизация, са киното и литературата. Светът е пълен с романи и филми, разкриващи пред очите ни свят, погубен вследствие на плъзнали вируси, смъртоносни пандемии и опасни зарази.

Днес, когато планетата ни наистина е в лапите на една неизвестна досега болест, разрастваща се с неконтролируема скорост по всички точки на света, тези сюжети са по-актуални от всякога. Създадени да ни подскажат, че е време да се замислим кои сме, защо сме тук и накъде отиваме. Истории за една вероятна реалност, която вече, за жалост, се сбъдва... Едно мощно предупреждение, че бъдещето на човечеството е във всеки един от нас!

"Пандемия: Как да предотвратим избухване" (2020)

Netflix предизвиква феновете на конспиративните теории с нов документален филм, появил се някак си точно навреме в разгара на Covid-2019. Актуалното заглавие на американския стрийминг гигант проследява разпространението на смъртоносните грипни епидемии в историята и работата на хората, призвани (и най-вече обучени) да ги спрат. Паралелите със сегашния коронавирус и тълкуването на рисковете от нова пандемия са достатъчно занимателни, за да им обърнете подобаващо внимание.

"Z-та световна война" (2013)

Сещате ли се за друг зомби филм, успял да привлече Брад Пит не само в главната роля, но и за изпълнителен продуцент? "Z-та световна война" се различава от останалите жанрови филми и сериали не само с отказ да разчита изцяло на ужаса от безкрайните орди свръхбързи и повратливи немъртви, а вместо това да проследи и самия процес на обществен разпад, начало на заразата и търсене на начин как да я ограничим и какво да правим, след (ако?) успеем да го сторим. Естествено, подобен високобюджетен блокбъстър няма как да мине без наистина впечатляващи екшън сцени, но едновременно с това печели много повече от своя звезден актьорски състав, умен сценарий и добрата режисура на Марк Фостър.

"Заразяване" (2011)

Режисьор на лентата е Стивън Содърбърг, а в главните роли греят плеяда звезди, сред които: носителите на "Оскар" Мат Деймън, Гуинет Полтроу, Кейт Уинслет, Марион Котияр и номинираните за "Оскар" Джуд Лоу и Лорънс Фишбърн. Сюжетът разказва за смъртоносен вирус, с потенциал да унищожи човечеството, който започва да се разпространява, а медицинската общност се впуска в надпревара да открие ваксина и да спре зараждащата се паника. Познато, нали?

"Перфектно чувство" (2011)

Научнофантастичната драма на Дейвид Маккензи е посрещната с противоречиви оценки заради излишни обяснения за смисъла на живота от глас зад кадър и псевдо библейски внушения, но всъщност не е никак лоша в пресъздаването и динамиката на любовна история между готвач (Юън Макгрегър) и епидемиолог (винаги фантастичната Ева Грийн), изправени пред глобална пандемия, която лишава хората от сетива едно след друго. Урок по себепознание, любов и зачитане на времето, ако не нещо
друго.

"Слепота" (2008)

Филмовата адаптация на едноименния роман на португалеца Хосе Сарамаго от 1995 г. разказва за общество, покосено от епидемия от слепота. Режисьорът Фернандо Мейрелес ("Градът на Бога", "Двамата папи") събира Джулиан Муур и Марк Ръфало в приятна, но предсказуема история за социалната деградация като алегория за крехкостта на обществото.

"Децата на хората" (2006)

Режисьор на филма е Алфонсо Куарон, с участието на номинираните за "Оскар" Джулиан Мур и Клайв Оуен и носителя на "Оскар" Майкъл Кейн. Сюжетът се развива през 2027 г., в свят потънал в анархия и хаос. Жените от години не могат да раждат, а едва 18-годишен умира най-младият човек на Земята. Бивш активист (Оуен) научава за млада чернокожа жена, забременяла като по чудо, и се заема с тежката задача да запази живота й и бъдещето на планетата. Надеждата е малка, но както сме научени да вярваме, именно тя умира последна.

"28 дни по-късно" (2002)

Активисти, борещи се за правата на животните, пускат на свобода шимпанзе, заразено с генетично създадена чума. 28 дни по-късно главният герой, Джим, се пробужда от кома в лондонска болница и открива, че градът е изоставен и в него вилнеят само свирепите банди на “заразените“. Режисьор е Дани Бойл, сценарист Алекс Гарланд, в ролите: Кристофър Екълстън, Килиън Мърфи, Наоми Харис, Ноа Хънтли, Мегън Бърнс и др.

"Зараза" (1995)

Един от любимите филми от 90-те с Дъстин Хофман, Рене Русо, Куба Гудинг-мл., Доналд Съдърланд, Морган Фрийман, Кевин Спейси и Патрик Демпси. Режисьор на лентата е Волфган Петерсен. В Заир в долината на река Мотаба се появява смъртоносен вирус, заразените от него умират от мъчителна смърт за много кратък период.За да спрат заразата, военните унищожават цяло селище, като го опожаряват. Но 27 години по-късно през 1994 г. вирусът се появява отново и е пренесен в САЩ чрез заразена маймуна.

"12 маймуни" (1995)

Тук отново става въпрос за неизвестен смъртоносен вирус, който убива пет милиарда души през 1996 г. През 2035 г. е оцеляло само 1 процент от населението и е принудено да живее под земята. Осъденият престъпник Джеймс Коул (Брус Уилис) е изпратен назад във времето до 1996 г., за да събере информация за произхода на епидемията, разпръсната от тайнствената “Армия на 12-те маймуни“. Неговата цел е да открие вируса, преди да е мутирал, за да може да бъде проучен от учените в бъдещето. Освен Брус Уилис във филма участват Брад Пит, Джон Седа, Кристофър Плъмър, Мадлин Стоу и др. Режисьор – Тери Гилиам.

"Хусар на покрива" (1995)

Действието се развива през 1832 - времето на най-страшната епидемия от холера на века. Анджело е италианец, хусарски полковник, който пренася парите, събрани от сподвижници за Италия. Но епидемията прекъсва всички връзки. Той преминава през карантитен лагер, където хората умират бързо. Бягайки по пътищата, среща маркиза Полин дьо Теюс. Между тях пламва силна любов, която ще ги спаси от коварната болест. Говорейки за филма, не можем да подминем с лека ръка изумителната игра на Жулиет Бинош и Оливие Мартинес.

Четете още: 10-те най-секси филма, правени някога