Автор
Кристина Кирова

Учителят Станиславски: Обичайте театъра в себе си, а не себе си в театъра

„Театърът – висша инстанция за решения на житейски въпроси“, е казал руският писател и философ Александър Херцен. Днес празнуваме Световния ден на театъра, изкуството с богата история и необятни възможности.

Театърът е служел за развлечение още от дълбока древност в Гърция и до ден днешен е една от най-магичните форми на изкуството, която има изключително силно въздействие върху нас. Официално 27-и март става Световен ден на театъра през 1961 г. във връзка с откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж през 1962 г. и е обявен от Международния театрален институт. Първото международно послание за празника е написано от големия френски поет, писател, художник, актьор, сценарист и режисьор Жан Кокто. Оттогава насам всяка година на този ден известна личност от сферата на театралното изкуство поднася послание на всички почитатели. Празникът на театъра се отбелязва с множество културни мероприятия в цял свят и разбира се бива отбелязван подобаващо и у нас. Днес ще се състои и церемонията по връчването на наградите „Икар“, като освен Световният ден на театъра, ще бъдат отбелязани и още две годишнини – 95 години от създаването на Съюза на артистите в България и 120 години от Българско цирково изкуство.



Интересен факт, свързан с днешния ден, е че най-старата пиеса в света, която все още се поставя, е „Перисте“ от Есхил, написана през 472 г. пр. Хр.
В чест на великото театрално изкуство ще си припомним някои от най-докосващите цитати, свързани с красотата и вълненията от сцената:



„Театърът съвсем не е празно и ненужно нещо, ако се вземе предвид, че именно в театъра може да се събере тълпа от пет или шест хиляди човека и че всички тези хора, които по нищо не си приличат, изведнъж може да се потресат от едно общо потресение, да заридаят с едни и същи сълзи и да избухнат във всеобщ смях. Театърът е катедра, от която може много да се говори за света на доброто.“ - Николай Гогол

"Не познавам професия, която да изисква по-чист нрав, от театъра." - Дени Дидро

"Театърът – единственото място, където бедните могат да гледат на богатите от високо." - Уил Роджърс

"Обичайте театъра в себе си, а не себе си в театъра." - Константин Станиславски

"Величието на театъра се състои в това, че на финала покойниците стават, за да се поклонят." - Жан Кокто

"Да, този свят е сцена, където всички хора са актьори и всеки има миг, в който трябва да влезе и излезе." - Уилям Шекспир