Автор
Весела Георгиева

Уникално! Творба на Кристо влезе във Ватиканските музеи

Авторско копие на творба на Кристо стана собственост на Ватиканските музеи в Рим. За първи път произведение на световноизвестния артист, роден в България, постъпва в музея, посещаван от над 6,5 млн. туристи годишно.

Миналата седмица, в присъствието на българския посланик, италиански дарители връчиха подписано авторско копие под номер 31 на опакована кутия с видеозаписи на Ватиканските музеи по проект от 2016 г. на директора на папската институция Барбара Ята.

View post on Instagram
 

През септември българското посолство във Ватикана, съвместно с посолствата на Франция, САЩ и Ватиканските музеи, организира уебинар на тема „Съвременното изкуство през творчеството на Кристо и Жан-Клод и опаковането на Триумфалната арка в Париж“, на който бе представен и документалният филм за Кристо и Жан-Клод на Георги Тошев и Ема Константинова.



Гост на българския панел на уебинара бе монсеньор Вигано, понастоящем заместник-ректор на Папската академия на науките и бивш директор на Ватиканската служба на съобщенията. Той пое ангажимент да бъде откупена творба на Кристо и дарена на Ватиканските музеи. С негово съдействие копието е откупено от дарители, съобщава сайтът на МвНР.

Монс. Вигано оказва помощ на Кристо за осъществяването на т.нар. „Опаковане на Ватиканските музеи“ през 2016 г., когато артистът подписа 300 авторски копия, предадени на аукционната къща „Кристис“. От продажбата им бяха събрани около 200 хил. евро и предадени на папа Франциск, в отговор на негов апел за събиране на средства за детска болница в Банги в Централноафриканската република.

Медиите определиха тази работа на Кристо като „изкуство, превърнато в благотворителност“, а официалното и наименование е: Christo's box. Between art and mercy. A gift for Bangui („Кутията на Кристо. Между изкуството и милосърдието. Подарък за Банги“). Полученото авторско копие ще бъде заведено и на по-късен етап изложено в залите с колекцията за съвременно изкуство на Ватиканските музеи.