Автор
Весела Георгиева

В Египет протестират: Клеопатра е била светлокожа, новият филм за нея изопачава историята

Документална драма на Netflix, която изобразява кралица Клеопатра VII като чернокожа африканка, предизвика скандал в Египет. Стигна се до там, че адвокат е подал жалба, в която обвинява African Queens: Queen Cleopatra в нарушаване на медийните закони и в опит да бъде "изтрита египетската идентичност".

Известни археолози и историци коментират, че Клеопатра е била "светлокожа, а не чернокожа".

Продуцентът на лентата обаче защитава избора си на актриса и твърди, че "нейното наследство е силно обсъждано". А актрисата, която влиза в ролята на Клеопатра - Адел Джеймс, заявява: "Ако не ви харесва кастингът, не гледайте шоуто."

View post on Instagram
 

Клеопатра е родена в египетския град Александрия през 69 г. пр. н. е. и става последната кралица от гръкоговоряща династия, основана от македонския генерал Птолемей на Александър Велики.Тя наследява баща си Птолемей XII през 51 г. пр. н. е. и управлява до смъртта си през 30 г. пр. н. е. След това Египет пада под римско владичество.

Самоличността на майката на Клеопатра не е известна и историците предполагат, че е възможно тя или друга нейна предшественица от женски пол да е била местна египтянка или някъде от Африка.

Сайтът Tudum съобщи през февруари, че изборът на Адел Джеймс, британска актриса от смесена раса, като Клеопатра в новата документална поредица, е "намигване към вековния разговор за расата на владетелката".

View post on Instagram
 

Джейда Пинкет Смит, съпругата на Уил Смит, която е изпълнителен продуцент на документалния филм и разказвач, казва: "Ние не виждаме или чуваме често истории за черни кралици и това беше наистина важно за мен, както и за дъщеря ми, и за моята общност да може да знае тези истории, защото има тонове от тях!"

Когато трейлърът беше пуснат миналата седмица, много египтяни осъдиха начина, по който изглежда Клеопатра.

Захи Хавас, виден египтолог и бивш министър на антиките, казва пред вестник al-Masry al-Youm: "Това е напълно фалшиво. Клеопатра е била гъркиня, което означава, че е била със светла кожа, а не чернокожа."

"Netflix се опитва да провокира объркване, като разпространява неверни и измамни факти, че произходът на египетската цивилизация е цветнокож", добавя той и призова египтяните да заемат позиция срещу стрийминг гиганта. Чуха се дори предложения стрийминг платформата да бъде забранена в Египет...