Автор
Цвета Герчева

Венсан Петров: Всички имаме нужда от смях, но готови ли сме да се посмеем на себе си?

Илюзионистът Венсан Петров, когото помним от “България търси талант”, жъне огромни успехи със своето шоу "Животът ме изненада". Първите няколко издания на шоуто минаха повече от страхотно, а днес предстои и столичната премиера. Но за какво иде реч в него? Как изглежда светът на един 30-годишен ерген, фокусник, живеещ с родителите си? "Знам, че звучи като начало към виц, ама не! Това е моята реалност, която тотално се размина с очакванията ми като тийнейджър. Даже сега, като препрочитам какво съм написал, с цел да си оправя правописните грешки, си викам – „Дали да не пропусна това с „30-годишен“, че съвсем ми падат шансовете да забия нещо на това шоу…“, казва сам за представлението си Венсан. А ние го помолихме да повдигне малко завесата...

- Здравей, Венсан! Къде те откриваме в момента?

- Здравей! Виж как интересно звучи „къде те откриваме“, сякаш някой ме е търсил, че да ме намери, хаха. Хващаш ме в крачка, докато жонглирам с 2-3 задачи. Нали знаеш кога изпитваш удовлетвореност от това, което работиш? Когато би го правил и без пари. Е, така се чувствам и аз с шоуто и работата си в Bri4ka. И двете сякаш са ми хобита, а не работа.

- Феновете отдавна чакат самостоятелно шоу от теб, но повдигни завесата - какво да очакваме?

- Смело боравиш с думата „фенове“, да знаеш, хаха! Не очаквайте нищо, елате без очакване, без предварителна настройка. Взимате си настроението, оставяте си излишните „предразсъдъци“ и идвате да се посмеем заедно. Това, което ще чуят хората, е моят живот, моите проблеми, моите виждания, които обаче за всеобща изненада, се оказват близки до мислите и проблемите на много хора. Затова и името на шоуто е такова – „Животът ме изненада“. Така че нека заедно се посмеем на това колко непредсказуем е животът и как очакванията ни се разминават с реалността.

- Кога, според теб, на един артист му е време да направи нещо сам? Да застане сам на сцената пред публиката и да покаже всичките си възможности? Как усещаш, че моментът е дошъл?

- Въпросът е кога на един артист му е време да заживее сам, ако питаш моите родители! Иначе смятам, че моментът, наречен "готов съм да изляза сам на сцената" е някакъв разумен микс от лична преценка и релевантно чуждо мнение. Тоест, ти сам да оценяваш възможностите си и дали си способен, но и да се вслушваш в хората отстрани. Задължителното условие обаче е да имаш вярата в себе си, че можеш! Колкото до „момента“, той моментът я дойде, я не. Затова ти си създаваш момента и това е.

- Има ли в България истински стендъп? Смяташ ли, че все още има едно звено в шоубизнеса, което остава незаето в това отношение?

- Както знаеш, а и лесно може да се провери онлайн, аз се занимавам със стендъп от 2013-а година. За толкова много години се появяваха и изчезваха всякакви шоута и формати, определящи себе си като „стендъп“, а съдържанието им въобще не отговаря на формата. Да не навлизам и в темата колко от това, което се произвежда на сцена, всъщност е добро. Прекалено много от „комедиантите“ се осланят на тоалетен и неоправдано остър хумор, което отблъсква, и без това „младата“ ни аудитория от целия жанр. Просто ще кажа на хората: ходете и гледайте, има много добри стендъп комедианти в България, просто трябва да попаднете на тях.

- Коя е любимата ти стендъп звезда сред дамите?

- А, сега! Истината е, че нямам. Знам, че ти се иска да имам, ама нямам. Израснах с шоутата на хора като Крис Рок, Кевин Харт, Еди Мърфи, Габриел Иглесиас, Джими Кар, Луис СиКей, Рики Джървейс и още много велики имена в стендъпа. Но определено на световния пазар има жени с невероятни кариери в това изкуство, като Ейми Шумър, Сара Силверман, Али Уонг и други.

- Изпрати ни след края на интервюто едно твое видео с илюзия и обещаваме да го публикуваме. Освен ако няма голи зайци! Всъщност - ще има ли илюзия в шоуто днес?

- Видео? Видео? Видеоооо?! Няма видео! На който му се гледа е добре дошъл днес в София Лайф Клуб, за да гледа на живо! Това, което правя, трябва да се преживее с цялата аудитория, а не пред екраните. Достатъчно време прекарваме пред тях. И, да! Илюзия ще има! Всъщност, няма… По-скоро има забавни фокуси, типично в моя стил. Аз не съм илюзионист, пък и стендъп комедиант не съм точно… Аз съм комедиен фокусник, въобще човек, който обича да забавлява хората – ентъртейнър го обобщава добре. Обожавам да смесвам емоциите в публиката и точно това се случва и на това шоу.

- Вярваш ли в това, че когато между артист и публика тече истинска енергия, даже и на сцената да има един човек, който не прави нищо, на хората ще им хареса? Вярваш ли, че енергията е половината от скеча?

- Ето в това вярвам най- много! Да, между публика и артист, всичко е енергия. Хубав текст може да имаш, но ако не се свържеш с публиката, тя да те усети и да започнете да си подавате енергия, просто няма да стане нищо! Според мен, това е причината да съществува и думата „харизма“. Това естествено привличане и лесно свързване с дадени хора. Те са харизматични, те са кълба от енергия, която докосва хората по един или друг начин.

- И за финал - най-нелепата ти, най-смешната ти грешка пред публика … ще ни разкажеш ли за нея?

- Нелепи ситуации на сцена има на всяко шоу, това го прави още по-забавно за публиката. Но мога да ти дам пример за ситуация, в която определено се почувствах нелепо. Бях на участие на един банкет, където попаднах поканен от Шкумбата. Без да предполагам, от над 200 човека извадих на сцената най-важните хора от фирмата – директора, жена му, дясната му ръка и секретарката. Един след друг в четири различни номера. „Какво толкова“ ще си каже човек, ако не ме е гледал, но ако ме е гледал, ще знае, че когато извадя човек на сцена, аз го спуквам от шеги. Дам, чувството беше много особено, когато ми разказаха защо толкова много са се смели всички. Хората бяха много готини и интелигентни, а изживяването – незабравимо. Поуката е, че каквито и да сме, каквото и да се случва, не трябва да забравяме чувството си за хумор! Всички имаме нужда от смях…