Автор
Woman.bg

Вижте кой уникален филм можете да гледате тази вечер!

Тази вечер от 20:30 ч. ще се състои премиерата на филма "Кръвта на пеликана", която е част от програмата на София Филм Фест. Главните роли във филма са поверени на звездата на германското кино НИНА ХОС, както и на страхотните млади български актриси Катерина Липовска и Аделия Оклепо!

Кръвта на пеликана / Pelican Blood е заснет изцяло в България. Филмът е копродукция с „Мирамар филм“ и с участието на български деца-актриси. Те партнират в главните роли на немската звезда Нина Хос, носителка на десетки награди от почти цял свят, включително Берлин, Сан Себастиан, Торонто.

„Кръвта на пеликана“ e създаден по сценарий на Катрин Гебе, а главна героиня в нейната история е Вибке (Нина Хос) - тя отглежда и тренира полицейски коне в идилична ферма, където живее заедно с осиновената си дъщеря Николина (Аделия Оклепо). След много години чакане, Вибке осиновява второ дете, отново от България – петгодишната Рая (Катерина Липовска). Скоро чаровната Рая започва да проявява неочаквана и демонична агресия, като застрашава живота ѝ и тези на околните. Вибке ще трябва да премине много граници и да вземе необратими решения в борбата да защити децата си.

Филмът изследва важни теми за родителството и пределите на майчината любов. Гебе се интересува от отношението на обществото към тези, които считаме за неприспособими. Филмът й е драма с елементи на хорър, който навлиза в много теми табу, без да дава еднозначен отговор на въпросите, които поставя.

Германската звезда Нина Хос отново демонстрира таланта си в главната роля на майката в „Кръвта на пеликана“. Удостоена със „Сребърна мечка“ от Берлин 2007, тя блести с чар и майсторски превъплъщения в няколко филма на известния режисьор Кристиян Пецолд, сред които представените на София Филм Фест „Барбара“ (2012) и „Феникс“ (2014), както и в престижни американски продукции като „А Most Wanted Man“ и поредицата „Homeland“. Сред новите й проекти са „Criminal: Germany“ на Нетфликс, както и канадският сериал „Shadowplay“.

В другите две главни роли на филма участват българските деца-актриси Катерина Липовска (6 г.) и Аделия Оклепо (10 г.) Двете момичета са избрани след продължителен кастинг измежду 500 деца. В подготовката за снимките в продължение на няколко месеца те учат немски език, езда и актьорско майсторство. Ролите им във филма са изключително сложни и многопластови и те се справят с талант и професионализъм, равностоен с този на партньорите им. Останалите роли са разпределени между немски и български актьори, сред които са Димитър Баненкин, Яна Маринова, Гергана Змийчарова, Албена Колева, Диян Манев, Елиза Токева.

„Кръвта на пеликана“ е заснет в България през лятото на 2018 година. Най-важната локация е конна база Спарата, близо до Вакарел, която е декорирана като немска конеферма. Основната част от снимачния екип е от България. Художник на филма, заедно с немската художничка Зилке Фишер („Тони Ердман“), е Анна Боянова, а позицията художник по костюмите Кристина Томова споделя с германката Стефани Бикер (носителка на наградата на Европейската филмова академия 2016). Кастингът е дело на Симоне Бар и Александра Фучанска.

„Кръвта на пеликана“ е една уникална германско-българска копродукция, която откри конкурсната програма „Хоризонти“ във Венеция през 2019 година! Най-сетне ще имаме възможност да я видим и в България!