Автор
Марина Стоименова

Вижте трейлърите на най-добрите филми, номинирани за "Оскар" 2019! (Видео)

Няма никакво съмнение, че 2019-а се очертава много силна година за филмовата индустрия. Първото доказателство, че през следващите месеци ще има много заглавия, които си струва да гледаме, дойде на 22 януари, когато бяха обявени номинациите за наградите „Оскар“.

От тях става ясно, че на „ринга“ за наградата „Най-добър филм“ излизат осем много сериозни и интересни ленти, от които просто няма как да си изберем фаворит... Интересно е журито от Академията как ще се справи?

Що се отнася до номинациите за най-добър актьор и актриса в главни и поддържащи роли – тук отново си имаме работа с „тежката артилерия“ на Холивуд: имена, които винаги са впечатлявали с актьорските си способности.

91-вите награди на американската филмова академия ще бъдат раздадени на 24 февруари, неделя.

Както обикновено, церемонията ще бъде излъчвана пряко и разпространявана в САЩ от телевизионната мрежа ABC. Мястото, където се събира филмовия елит, си остава непроменено – традиционният "Долби Тиътър" в Холивуд, Лос Анджелис.

Церемоните „Златен глобус“ и „Наградите на гилдията на филмовите актьори“ вече загатнаха кои са любимците на критиката и на публиката и посочиха настроенията, които витаят в лагерите на всеки един от номинираните.

Тревогите са например, че въпреки доброто приемане на филма „Роди се звезда“ от критиката и от зрителите, лентата може и да се размине с някои от най-големите награди. И все пак нищо не се знае, защото филмът има номинации в твърде много категории.

Именно той е първият от осемте кандидата за „Най-добър филм“ на годината.

Лейди Гага и Брадли Купър ще се борят и за статуетка в категория „Най-добра актриса“ и „Най-добър актьор“. В най-лошия случай бихме били изненадани, ако филмът не вземе „Оскар“ за филмова музика – категория, в която също е номиниран.

Трейлър „Роди се звезда“:

Но кои са останалите филми от „голямата осморка“?

“Рома“ и „Фаворитката“ са филмите с най-много номинации за „Оскар“ в различни категории - по 10. Те ще се борят за наградата „Най-добър филм“ срещу „Зелената книга“, „Вице, “Роди се звезда“, „Черният клан“, „Черната пантера“ и „Бохемска рапсодия“.

От всичките заглавия, вероятно най-артистичното е „Рома“ - своеобразен черно-бял спомен за Мексико от преди десетилетия на признатия режисьор Алфонсо Куарон. Това е и първата продукция на стрийминг платформата Netflix, която получава внимание от страна на филмовата академия.

Трейлър РОМА:

Артистичната и странна историческа комедия „Фаворитката“ се отличава с истински звезден каст, съставен предимно от жени. И трите актриси Оливия Колман, Рейчъл Уайз и Ема Стоун поличиха номинации за главни и второстепенни роли.

Трейлър ФАВОРИТКАТА:

Изненадите

Изненадата тази година определено е присъствието на блокбъстърът „Черната пантера“. За първи път изобщо в историята на наградите лента за супергерои е номинирана в категорията „Най-добър филм“. Хана Бийчлър пък е първата афро-американка, която е номинирана за най-добър дизайнер на продукция.

Трейлър ЧЕРНАТА ПАНТЕРА:

Именно благодарение на „Черната пантера“ студията Marvel за първи път ще участват в церемонията – точно както и в случая с Netflix.

Най-добри актьори и актриси

Освен Оливия Колман за „Фаворитката“, Ялица Апарисио за „Рома“ и Лейди Гага за „Роди се звезда“, за „Най-добра актриса“ са номинирани още Глен Клоуз за „Съпругата“ и Мелиса Маккарти за „Можете ли да ми простите?“.

Трейлър СЪПРУГАТА:

Сред мъжете конкуренцията е още по-ожесточена. Крисчън Бейл е номиниран за филма, в който играе бившия вицепрезидент на САЩ Дик Чейни „Вице“.

Трейлър „Вице“:

Брадли Купър за поредна година е в номинациите и близо до наградата, този път за „Роди се звезда“. Уилям Дефо пък номиниран за ролята на Винсент Ван Гог в „Пред портите на вечността“.

Рами Малек играе всеизвестната си роля на Фреди Меркюри в касовия хит „Бохемска рапсодия“, а Виго Мортенсен е шофьор и охрана на чернокож пианист в „Зелена книга“.
Между другото, в този филм участва и българския актьор Димитър Маринов, а готиният Махершала Али, когото познаваме като ченгето от новия сезон на „Истински детектив“, е сред номинирните тази година за „Най-добър актьор в поддържаща роля“.

Трейлър „Зелената книга“:

При мъжете за поддържащи роли са номинирани още Ричард Грант („Можете ли да ми простите?“), Адам Драйвър („Черният клан“), Сам Рокуел („Вице“), Сам Елиът („Роди се звезда“).

Номинираните жени за поддържащи роли (освен Ема Стоун и Рейчъл Уайз за „Фаворитката“), са още Ейми Адамс за „Вице“, Марина Де Тавира за „Рома“ и Реджина Кинг за „Ако Бийл Стрийт можеше да говори“.

Битката на мъжете режисьори

За разлика от предишни години, този път в номинациите за „Най-добър режисьор“ напълно липсват жени. Впрочем такава е тенденцията и при наградите BAFTA и „Златен глобус“. Очевидно тази година политкоректността е насочена основно към чернокожите актьори.

Този път за „Най-добър режисьор“ се състезават Алфонсо Куарон за „Рома“, Спайк Лий за „Черният клан“, Адам МакКей за „Вице“, Йоргос Лантимос за „Фаворитката“ и Павел Павликовски за „Студена война“.

Трейлър СТУДЕНА ВОЙНА:

„Студена война“ и „Рома“ са спрягани и за най-вероятните фаворити в категорията „Най-добър чуждоезичен филм“.

Пълният списък с номинациите, можете да видите тук.

И какво все пак се случва с водещия?

И накрая, сигурно все пак всички си задават въпроса: а какво се случва с водещия този път? Ще има ли такъв, няма ли да има, ще обявят ли някое име скоро, или ще го оставят изненада за последния момент? А може би водещият ще е робот, или... ще е виртуален?

Припомняме, че до безпрецедентната ситуация да не се знае кой ще ръси шегите от сцената се стигна, след като комикът Кевин Харт отказа да бъде водещ.

Първоначално той прие поканата с ентусиазъм, обяснявайки, че това е най-голямата чест, която е получавал в карирата си. Веднага обаче той беше атакуван от правозащитни организации, заради хомофобски изказвания, които е правил в миналото. Академията изиска от Харт да се извини и той избухна в социалните мрежи, обяснявайки, че вече многократно се е извинявал, затова предпочита да не бъде повече част от наградите.

„Взех решение да не съм водещ на наградите „Оскар“ тази година“, написа той в Twitter. “Не искам да отвличам вниманието във вечер, посветена на толкова много изумителни артисти“.

След като отказа да бъде водещ, Харт в крайна сметка отново се извини на LGBTQ общността за безчувствените думи, казани преди години, и обясни в социалните мрежи, че „продължава да се развива“ и целта му е да обединява хората, а не да ги разделя, и се надява, че ще засече пътя си с Академията отново някой ден.

Може би и това ще стане. Но в други, не толкова политкоректни времена.