Владо Пенев предава Левски в премиера на Народния Театър

29 ноември 2022 | 12:37
361
1
инстаграм
1

30 ноември и 1 декември са премиерните дати на новия спектакъл на Явор Гърдев в Народния театър. Режисьорът поставя пиесата на Константин Илиев „Великденско вино“ с участието на Владо Пенев в ролята на поп Кръстьо и Павлин Петрунов, когото ще видим като Гечо Немия. В навечерието на 150-ата годишнина от обесването на Васил Левски, Явор Гърдев се заема със задачата да възкреси във въображението ни образа на Апостола. Пиесата, превърнала се в обичана, съкровена класика, обиколила с невероятен успех българските сцени, за втори път оживява в Народния театър.

Пиесата „Великденско вино“ е поставена от Леон Даниел през 1980 г. в Драматичен театър „София“, а след това и на първата ни сцена през 1993 г. от Иван Добчев с незабравимите актьори Велко Кънев и Цветан Алексиев. От три години насам екипът на настоящия спектакъл, облегнат на солидните плещи на двамата си доайени – драматурга Константин Илиев и художника Павел Койчев, бавно и търпеливо очаква случая да срещне публиката с образа на Апостола на свободата, изваян в гневните, но и възторжени думи на поп Кръстьо, чиято страстна реч срещу основателя на Вътрешната революционна организация, от обвинителна пледоария неусетно се превръща в разтърсваща изповед на искреното покаяние.

Именно в София, където преди век и половина бе вдигнато бесилото, именно на улица „Дякон Игнатий“, ежедневно напомняща ни с името си кого сме изгубили на това бесило, ще чуем отново обвиненията на поп Кръстьо Тотев Никифоров към единствения неоспорим български герой. „С пронизващите думи на Константин Илиев и сред образите на Павел Койчев ще потънем в споделената болка и радост от онова тихо, мъдро, дълбоко и истинско родолюбие, на което все още са способни творци като тях двамата. Дори във време, когато лицата на светците висят по прасците“, коментира режисьорът Явор Гърдев.

Още по темата

Коментари

1
  01 декември 2022 | 01:24 отговор
 

Слава на Русия!

 

Добави Коментар

Най-четени