На 7. 01. 2013 г. на българския пазар се появи роман на даровития испански творец Хавиер Мариас – едно от най-емблематичните имена в съвременната литература.

Хавиер Мариас е роден през 1951 г., преподавал е испанска литература и теория на превода в Оксфордския университет и в „Комплутенсе“, Мадрид.

„За мен спомни си в утрешната битка“ е ключов за творчеството на писателя - заслужено отличен с „Фастенрат“ на Испанската кралска академия, с наградата на Венесуела за испаноезична проза „Ромуло Галиегос“, френската „Фемина” за чуждестранна литература, италианската „Мондело“ и други престижни награди.

„За мен спомни си в утрешната битка“ започва с провокация и се устремява към брилянтния си финал, разгръщайки пъзел от късчета в минало и бъдеще време.

Наскоро разведеният Виктор е поканен на вечеря у Марта – омъжена жена с двегодишно дете, чийто съпруг в момента е в командировка.

Когато малкият заспива, двамата с Виктор се уединяват в спалнята, но към три часа през нощта Марта изпада в агония и умира.

Така Виктор се оказва с мъртва жена в обятията в непознат апартамент в Мадрид...

Из отзивите за творбата:

„Блестящо замислен и великолепно заплетен роман, който се чете с ненадминато удоволствие“

Ла Вангуардиа

„Мариас е написал своего рода обърната мистерия: изложил е „престъплението“ в първите страници и в остатъка от книгата се е постарал да замъгли станалото... Роман със заплетена, деликатна структура.“

Ню Йорк Таймс

„Хавиер Мариас е един от най-големите живи автори. Ако трябва да посоча един само съвременен писател от неговия ранг, това би бил Гарсия Маркес.“

Марсел Райх-Раницки

За мен спомни си в утрешната битка
Автор: Хавиер Мариас
Цена: 18 лв., 384 стр.
Издателство: Colibri