Автор
Люблена Папазова

"Възвишение"-безкомпромисно добър филм

„Българинът мен ми е много съмнителен”. Така разсъждава главният герой на новия български филм „Възвишение” Гичо и с това си мнение си отива от този свят. От турски куршум, предаден от най-добрия си приятел. И ако съмнението в народа, който вместо да вдигне революция, кротко си пие ракията остава, въобще не се съмнявайте в качествата на филма. Режисьорът Виктор Божинов и авторът на едноименния роман Милен Русков са направили невъзможното-исторически филм за последните години под турско робство, в който има много хумор, забележителен диалог, красиви сцени, напрегнати екшън ситуации и най-важното…повод за размисъл. Но не в онзи дидактичен смисъл, в който се опитват да ни го натрапят съвременните български филми, а с лекота и с усмивка.

Отдадените на революцията хайдути не са някакви безплътни ангели, а хора които се веселят юнашки, крадат по нещо от манастира и даже страдат от запек. Невероятно хрумване е образът на Левски-застанал в тъмна стая с два тесни прозорци, той едва-едва разкрива лицето си, за да не дава повод на вечните критици да обясняват, че не прилича на първообраза. И като заговорихме за актьорите-Алекс Алексиев е точно толкова убедителен като бунтар от Котел, колкото и като доктор Василев в „Откраднат живот” и това не бива да учудва никого-той наистина е много органичен актьор.

Откритието на филма обаче е Стоян Дойчев, който изиграва цялата палитра от желанието за борба и приятелска всеотдайност, през любовта към животните и чуждите вещи до подлото предателство без въобще да се напряга, с лекота и финес, който ви задължава да запомните името му. А в останалите роли се все големи звезди-Димитър Рачков, Юлиан Вергов, Захари Бахаров. Те са се задоволи с по няколко реплики и две минути екранно време, но дават необходимия блясък, така че да привлекат зрителя. Който трябва да оцени невероятния български филм, който със сигурност ще се превърне в събитие, подобно на романа на Русков.

Четете още: Съдбата на българина - цял живот бедност