"Възвишение"-безкомпромисно добър филм

03 ноември 2017 | 12:46
4257
4
Фейсбук
4

„Българинът мен ми е много съмнителен”. Така разсъждава главният герой на новия български филм „Възвишение” Гичо и с това си мнение си отива от този свят. От турски куршум, предаден от най-добрия си приятел. И ако съмнението в народа, който вместо да вдигне революция, кротко си пие ракията остава, въобще не се съмнявайте в качествата на филма. Режисьорът Виктор Божинов и авторът на едноименния роман Милен Русков са направили невъзможното-исторически филм за последните години под турско робство, в който има много хумор, забележителен диалог, красиви сцени, напрегнати екшън ситуации и най-важното…повод за размисъл. Но не в онзи дидактичен смисъл, в който се опитват да ни го натрапят съвременните български филми, а с лекота и с усмивка.

Отдадените на революцията хайдути не са някакви безплътни ангели, а хора които се веселят юнашки, крадат по нещо от манастира и даже страдат от запек. Невероятно хрумване е образът на Левски-застанал в тъмна стая с два тесни прозорци, той едва-едва разкрива лицето си, за да не дава повод на вечните критици да обясняват, че не прилича на първообраза. И като заговорихме за актьорите-Алекс Алексиев е точно толкова убедителен като бунтар от Котел, колкото и като доктор Василев в „Откраднат живот” и това не бива да учудва никого-той наистина е много органичен актьор.

Откритието на филма обаче е Стоян Дойчев, който изиграва цялата палитра от желанието за борба и приятелска всеотдайност, през любовта към животните и чуждите вещи до подлото предателство без въобще да се напряга, с лекота и финес, който ви задължава да запомните името му. А в останалите роли се все големи звезди-Димитър Рачков, Юлиан Вергов, Захари Бахаров. Те са се задоволи с по няколко реплики и две минути екранно време, но дават необходимия блясък, така че да привлекат зрителя. Който трябва да оцени невероятния български филм, който със сигурност ще се превърне в събитие, подобно на романа на Русков.

Четете още: Съдбата на българина - цял живот бедност

Още по темата

Коментари

4 Анонимен
  24 май 2018 | 13:35 отговор
 

Откраднат живот отново от 28 05 2018 всеки следобед без Съботите и неделите от 14 и 30 до 15 и 30 по Диема фемили Препоръчвам ви мексиканският сериал Трите лица на Ана Истинското име Три пьти Ана В България са го давали по Диема фемили Отново го дават всяка сутрин без Съботите и неделите от 6 55 7 часа до 7 55 И вечер без неделите и понеделниците от 1 до 2 часа по Диема фемили Сериала Трите лица на разказва за сестрите тризначки Първата е Ана Лусия Втората е Ана Лаура без един крак И последната е Злата вещица Ана Летисия И другите герой от сериала Трите лица на Ана Пабло Арборан е певецът на сериала Трите лица на Ана Благодаря ви

 
3 Радко
  25 ноември 2017 | 22:14 отговор
 

С малки изключения тъпи реплики.Нищо общо с историческите факти неавтентичен външен вид.Да не говорим за принизяването на национално-освободителната борба до нещо второстепенно.

 
2 Радко
  25 ноември 2017 | 22:14 отговор
 

С малки изключения тъпи реплики.Нищо общо с историческите факти неавтентичен външен вид.Да не говорим за принизяването на национално-освободителната борба до нещо второстепенно.

 
1 Борислав
  14 ноември 2017 | 17:31 отговор
 

Главният герой, всъщност, се самоубива накрая... с приятеля Колта.

 

Добави Коментар

Най-четени