Автор
Woman.bg

Яжте и пийте с наслада: 10 безценни принципа на дзен будизма

„Изкуството да живеем просто“ според дзен будизма „Животът си е наш, но не ни принадлежи“. Тези на пръв поглед противоречиви думи са на будисткия монах Шунмьо Масуно, автор на бестселъра „Изкуството да живеем просто”. Книгата съдържа 100 всекидневни упражнения за спокоен и радостен живот, които ще ви убедят, че не е нужно да пътувате до древните японски столици Киото и Нара, нито да изкачвате планината Фуджи, за да намерите хармония.
Специално за вас подбрахме 10-те най-вдъхновяващи цитата:

1. Не губете време и енергия за неща, над които нямате контрол. Може да нямате контрол върху случващото се, нито силата да промените нещата, но можете да контролирате реакциите си.

2. Стойността на живота не се измерва с продължителността му. Несигурността в утрешния ден го прави още по-ценен.

3. Всичката ни храна преминава през ръцете на стотици хора, преди да стигне до нас. Яжте и пийте с наслада. Животът в нас се наслаждава на онова, което е било създадено от живота в някой друг.

4. Опитайте се поне веднъж дневно да говорите на висок глас, дори да е само сутрин, когато поздравявате сърдечно някого. Може да се изненадате колко добре ще се почувствате.

5. Отървете се от стремежа да се харесвате на всички. Не преследвайте облаците – никога няма да ги хванете.

6. Взимайте само каквото ви е необходимо. Придобиването на много неща не означава свобода. Важно е придобиването на правилната нагласа за използването на нещата свободно.



7. Не превръщайте разликата между доброто и злото във фиксидея. Ако се суетите твърде много около черното и бялото, ще пропуснете красотата на нюансите.

8. Мястото, където се намирате в момента, ролята, която изпълнявате, хората, с които се срещате днес, всяко едно дребно нещо е възможност. Спрете да пренебрегвате онова, което вършите, и започнете да живеете.

9. Не се разкайвайте за бъдещи грехове. Съсредоточете усилията си тук
и сега.

10. Търсете залеза. Не мислете за неприятни неща точно преди лягане. И бъдете благодарни, че сте доживели следващия ден.

Шунмьо Масуно е главен свещеник в 450-годишен дзенбудистки храм в Япония, ландшафтен дизайнер на дзен градини, носител на многобройни
награди за работата си и професор по дизайн на околната среда в едно от водещите училища по изкуства в Япония. Изнасял е лекции по цял свят,
включително във Висшето училище по дизайн към Харвардския университет, в университетите „Корнел“ и „Браун“.