Какво ще правите утре вечер? Само не ни казвайте, че ще прекарате „малкия петък“ вкъщи, защото имаме много по-добра и обогатяваща идея за вас. Особено ако обичате проза и си падате по уютните събития, заредени с прилична доза култура, които сгряват душата в тези все по-студени дни. Стига сме увъртали, заповядайте на представянето на премиерата на книгата „Сънищата“ на поета Владимир Сабоурин.

А сега няколко любопитни факта за автора:

Владимир Сабоурин (1967) е роден в Сантяго де Куба, завършва българска филология в Софийския университет през 1989. Дебютира с поетическата книга Sex Shop (1993). През 2016 основава литературната група „Нова социална поезия“ и едноименното списание. Сънищата е първата му прозаическа книга. Вдъхновена от Разходка из литературата (1994) на Роберто Боланьо и Сънищата (1627) на Франсиско де Кеведо, новата книга на Сабоурин се състои от кратки прози за извънредното положение.

И кратък откъс от книгата:



„Сънувам, че карам Доджа, в който Троцки и Бретон обсъждат Манифеста за независимо революционно изкуство по време на туристическа обиколка на вулкани в Мексико. Не знам френски, но се досещам, че единият казва: Свързвам самата идея за революционно изкуство с перманентно чрезвичайно положение, но доброто старо ЧК сега е НКВД. Тази работа без сънуване в служба на революцията няма да стане, казва уклончиво другият. Опитвам се да се намеся, че извънредното положение е сън. Гледай си в пътя, черньо, отсича наркомски единият. Тъмнокожият другар може би прави алюзия за Животът е сън, куртоазно репликира другият на чист руски.“

Владимир Сабоурин

Събитието ще се състои утре, 30.09.2020 г. от 19 ч. в Barfly.