Автор
Люблена Папазова

Защо марихуана на мама е най-добра?

Починалият на Великден при катастрофа Милен Цветков стана част от последната премиера на Сатиричния театър „Марихуаната на мама е най-добра” на Дарио Фо. Снимката на трагично загиналия журналист, заедно с вестникарски информации за сблъсъка на централно столично кръстовище, се появиха още в началото на постановката, дело на режисьора Андрей Аврамов. На сцената се разигра типична абсурдна комедия в стила на италиански драматург, който е носител на Нобелова награда. Майка е готова на всяка цена да откъсне сина си от дрогата, затова се преструва на наркодилърка, която не отказва и да опита от стоката.

Пръв помощник в измислената ситуация е баща й, защото задружната фамилия е твърдо решена да не допусне единственият им наследник да залитне към дрогата. Той излиза уж набързо и наблизо, но когато се връща, заварва семейството си напълно различно. Дядо му говори несвързано за розови слонове, качени върху сини велосипеди, за странни гастролиращи човечета и за необикновен махагонов гардероб, преминаващ в луд трафик по локалното между спалнята и антрето. Майка му сади индийски коноп в саксиите на балкона и отглежда сахарски скорпиони в кухненския бокс. Приятелят му е готов на всичко за поредната доза, а братовчед му е зарязал фризьорството, за да бъде полицай. Събитията излизат от контрол, а нелепата ситуация е придружена с много смях.

„Там където назиданията и поученията предизвикват обратна негативна реакция, смехът и иронията правят хората съпричастни. Без да спестява горчивите истини, заразителният театрален хумор върши по-добра работа от всяка нравоучителна проповед против дрогата”, убеден е режисьорът Аврамов. В пиесата си дават среща и отбор звездни актьорски наследници-на една сцена излизат дъщерята на режисьора Рангел Вълчанов Ана и синовете на Георги Калоянчев Ивайло и на Христо Мутафчиев и Лиза Шопова Асен. Голямата и просторна зала на Сатиричния театър гарантира абсолютна чистота и сериозно отстояние на всеки зрител, а както знаем смехът лекува, тъй че не се колебайте да посетите „Марихуаната на мама е най-добрата”, при това задължително с децата.

Четете още: Дъщерята на Румен Радев приета сред първите в НАТФИЗ