Месец преди да навърши 50, големият български актьор и режисьор Мариус Куркински се зарече, че няма да празнува. Рожденият му ден е на 15 октомври, но артистът предпочита да остане насаме със себе си, без излишна помпозност и шум. Другата новина около театрала е, че неговия филм "Засуканият свят" ще открие предстоящата "Киномания" на 14 ноември.

"Много не искам да говоря за този юбилей, защото не е кой знае какво да направиш 50 години. Стана случайно, така се събра... Може би има хора, които празнуват такива поводи, но за мен живота се живее, той се учи и на мен ми е рано да празнувам", категорично заяви актьорът при срещата си с журналисти по повод пресконференция за "Киномания 2019". "Като погледна назад в творчески план - да, може би съм постигнал нещо. Стоя с цялата същност в много неща - спектаклите, те са заснети, филмите също. Но в личен план не мога да бъда доволен от себе си. Не мога да празнувам така спокойно рождения си ден", допълни още театралът.

Според думите му му предстоят още повече усъвършенстване върху това какъв човек е и в отношението му с близките. "Това са много важни неща, а за съжаление съм ги пренебрегвал през годините заради професията, заради гордостта, заради суетата, което е всичко около театъра. Аз ненавиждам премиерните и предпремиерните моменти, защото те са суета. В театъра след 50-тото представление мога да преценя дали се е получило или не", обобщава още Куркински.

На пресконференцията днес стана ясно, че тазгодишното издание на "Киномания" ще стартира на 14 ноември в зала 1 с прожекция на филма "Засукан свят" с режисьор Мариус Куркински – екранизация по едноименния разказ от сборника "Диви разкази" на големия български писател Николай Хайтов. Филмовата панорама ще се проведе между 14 и 28 ноември, а акцентите в програмата са повече от любопитни. Киномания 2019 ще предложи на своята публика наполовина повече емоции с първото издание на Танц Филм Фест, който предшества фестивала, затова и наричаме това издание 33 ½. Специално внимание обръщаме на 50-годишнината на един от знаковите български режисьори и актьори Мариус Куркински и на 100 години от рождението на Николай Хайтов. Тази година организаторите провеждат специална кампания "Гледай", инспирирана от откриващия филм "Засукан свят", с която целят чрез цитати от филма и разказа, както и загадъчни визии с очите на актьорите, да привлекат вниманието на аудиторията. Да гледаме с отворени сетива, да гледаме през очите на другия и да се вглеждаме повече в детайлите са само част от посланията на откриващия филм. А киноизкуството е онзи магичен обектив, през който гледаме една история, а виждаме себе си, убедени са от екипа на Киномания.

"Засукан свят" е нов български игрален филм по произведение на класически български писател, но тук важно е да се подчертае и самооценката на автора. За себе си мога да кажа, че се подписвам и заставам зад филма с цялото си сърце и ценностите, които нося", сподели Мариус Куркински на днешната пресконференция. Лентата е с впечатляващ актьорски състав, който включва: Мариус Куркински, Камен Донев, Ана Пападопулу, Виктория Колева, Вяра Коларова, Велислав Павлов, Димитър Николов, София Бобчева и Димитър Рачков. Зрителите на откриващата прожекция в Киномания ще имат възможността да проследят съдбата на Милю – малкият човек, който в целия си живот се бори със засукания свят, в който живее, и накрая в миг на просветление осъзнава – "Не може то тъй, приискало му се на някого да мре. Път трябвало да се измине! Вяра да се трупа! Живот да се изживее!".

Сред акцентите в програмата на 33 ½ издание на Киномания, е и "Нарисувай ми тъга" – вечер на Тео Ушев. На 17 ноември от 19:00 ч. в зала 1 на НДК ще станем свидетели на две събития – българската премиера и единствена прожекция на филма на Тео Ушев "Физика на тъгата" по едноименния роман на Георги Господинов. Филмът имаше преди седмица своята световна премиера на фестивала в Торонто, а вчера беше отличен със специална награда в категория "Късометражно кино" от престижния международен фестивал. За най-новия си филм Ушев казва, че не следва стриктно сюжета на книгата, не е филм-биография, а филм-лабиринт, капсула на времето, в която са събрани обекти, случки, спомени, мелодии. Филм за носталгията, пропилените шансове и неслучилите се мечти на цяло едно поколение, премерен през личния разказ. Другото събитие, с което ще започне вечерта, озаглавена "Нарисувай ми тъга", е музикално-визуалният спектакъл "Четирите годишни времена" на Вивалди. Проектът е реализиран от Токийския университет на изкуствата, като визуалните картини на четирите годишни времена са дело на четирима художници от Естония, Япония, Русия и България в лицето на Тео Ушев. Музикалното изпълнение на живо в зала 1 на НДК ще бъде на Quatro ансамбъл със солист Иван Пенчев.