Автор
Пепа Попова - Пепита

"Земля в иллюминаторе, трава у дома", а Руслан Вега - в България

Руслан Вега знае какво е щастие и го споделя с хората около себе си лесно и с удоволствие. Именно това разбрахме по време на срещата ни и интервюто, което даде специално за Woman.bg, броени часове преди да обере утре вечер (13.01.2020) овации с хитовете си на грандиозна гала в Sasa fashion food в Парадайс за посрещането на руската Нова година по стар стил. Искрен, открит и доброжелателен, той ни разказа за своите впечатления от работата в легендарната група “Земляне”, ролята на музиката в живота му, магията на творението и необходимостта да се запазят най-добрите човешки качества във всяка ситуация.

Руслан, добре дошли в България!

Благодаря ви много. За мен е чест да бъда тук с вас, часове преди утрешния концерт, с който ще отбележим по подобаващ начин настъпването на Руската Нова Година. Очаквам ви утре в Sasa fashion food в Парадайс център, за да пеем заедно, да танцуваме и да се повеселим като руснаци. Ще бъде весело.



Не сте за първи път в България и съм убедена, че сте наясно, че тук ви познават добре. Знаят песните на “Земляне”, текста, музиката. Как можете да обясните тази популярност на групата и най-вече невероятната популярност на песента “Трава у дома” вече толкова много години?
Да, групата “Земляне” наистина е позната в България. Популярността не е моя лична. Тази група е още от времето на моите родители и за мен бе чест да работя с момчетата в продължение на 13 години. Имахме толкова много интересни моменти, а песните, песните им - всичките са впечатляващи. “Трава у дома” наистина е визитната картичка. Това всъщност е химнът на руската космонавтика и винаги ми е изключително приятно да излизам на сцената и изпълнявам тази песен, защото хората я знаят и обичат. Надявам се, че след време ще могат да запеят така и моите лични песни.

Изпълнявайки подобни легендарни хитове, изпитвате ли някакви специални чувства? Имате ли някакъв ритуал, преди да излезете на сцената?
Не, нямам ритуали. Емоции определени винаги има, опитвам се да ги сдържам, защото очаквам хората да изпитват емоции, слушайки песните, които изпълнявам. Това е моята цел – да радвам почитателите си с моята музика.

Какви са най-ярките ви впечатления и спомени от работата в “Земляне”? Как се чувствахте в тази група? И защо решихте да я напуснете?
Емоциите са безброй при толкова много години, концерти, сцени, различни градове, държави, различни хора. Имало е от всичко, но основното е гордост да бъдеш част от толкова легендарна група с изключително много хитове. А защо си тръгнах? Просто дойде време да продължа напред и да оставя след себе си нещо хубаво, да напиша нещо мое. “Трава у дома” вече е написана – изключителен хит, който всеки може да запее. “Земляните” са легендарна група, през която са минали много добри музиканти, в това число и аз, за което съм изключително благодарен на продуцентите на групата. Изпълнявали са хитовете си и преди мен, и с мен, и ще продължат да изпълняват песни като “Трава у дома”. Надявам се и аз да имам възможността, късмета и силата да напиша нещо подобно. Мечтая да остане нещо след мен в историята не просто като изпълнител, а като човек, който може да направи нещо и сам.

Казвате, че вече пишете песни. Как се раждат нови идеи, нови песни, нови хитове? Какво ви вдъхновява?
Вдъхновението за мен е навсякъде. Единственото, което е необходимо е да седна на пианото или да взема китарата и просто да свиря, да свиря... и винаги нещо идва. Първо се появява мелодията. Започваш да мислиш, да търсиш съзвучие с думите, така идва и текстът. Няма рецепта за това как се създава песен или хит. Всеки път магията на творението е различна. Случвало се да стана от леглото посред нощ, да грабна химикалката и да започна да пиша.



Ще чуем ли ваши песни утре?
О, да! Ще чуете съвсем горещата ми нова песен “Новый год”, написана буквално преди дни. Текстът написах на 2-ри или 3-ти януари.

С нетърпение очакваме да чуем вашия нов и толкова горещ личен музикален поздрав за Нова година.
Руслан, често ви определят като един от най-добрите и мощни рок-гласове в Русия. Какво мислите за това определение? Трудно ли е да носите подобна отговорност?
Аз лично не смятам, че съм един от най-добрите рок-вокалисти. Разбира се, зная цената си, но в Русия има огромно количество талантливи музиканти, вокалисти. Аз просто излизам на сцената и се опитвам всеки път да върша работата си добре.

Кога „открихте“ този рок-глас и решихте да правите музика?
От дете пея. Родителите ми са музиканти. Музиката е с мен от невръстна детска възраст. Но рокът дойде в моя живот на около 14-годишна възраст. Слушах, разбира се, западна рок-музика - Whitesnake, Deep Purple, Led Zeppelin, Queen. Всъщност, обожавам Дейвид Ковърдейл и Уайтснейк. Днес има много нови музиканти и направления в музиката, но аз поостарях с музиката на тези рок-легенди. В днешно време се прави толкова много музика, единственото, което ми се иска да бъде пак толкова хубава.

Човек винаги има мечти, каква е твоята, освен да има хубава музика? Коя е следващата цел? Какво е най-важното за теб в живота?
Мечтите са ми прости – да са ми живи и здрави близките, да има мир по света. А лично за мен - да бъде музата с мен. В процес на подготовка на собствен албум съм. Предстои неговата премиера. Албум изцяло с нови и мои авторски парчета. Надявам се да се хареса. А по повод на най-важното в живота – за мен това е способността ни да умеем да се надсмиваме над себе си и да не се приемаме толкова насериозно. Да бъдем чисти, открити, честни. На първо място да запазим човешкото във всяка ситуация. Това е моята основна цел в живота – да бъда ЧОВЕК винаги и при всякакви обстоятелства.

Какво бихте пожелали на българските жени за Новата година?
На първо място стандартните, но много важни здраве, красота и дълголетие. Пожелавам ви щастие в личен план - слънцето да свети винаги ярко за вас, тревата пред дома ви да бъде винаги зелена и близките ви да са винаги там и да ви очакват!



Снимки: Емил Колев, Хайлайф