Жаклин Вагенщайн: Жулиет Бинош и Кейт Бланшет идват у нас с убийствени роли

Тя е "много Жена", както казва Флобер за една от героините си, а Жаждата ѝ за Живот и нови предизвикателства е пословична. Жаклин Вагенщайн е именно от жените, които ние, от Woman.bg, харесваме. Неслучайно ѝ връчихме и наградата за „Културен иноватор“ по време на наградите „Жена на десетилетието“.


Защо имаме сантимент към нея? Може би защото нищо женско не ѝ е чуждо. Може да бъде едновременно палава като момиче и дръзка като дама от корица на модно списание. Стилът ѝ е изискан и неповторим, винаги можеш да я разпознаеш в тълпата – заради закачливата брошка на сакото, островърхите обувки с токчета, яркочервеното червило, нейна запазена марка, косата с цвят на абанос, смелите ансамбли на дрехите ѝ, дискретния лукс на парфюма ѝ. Харесваме и ниския ѝ секси тембър, гласът ѝ, който винаги има какво да ти разкаже. Затова си има обяснение: първите 7 и последните 7 години, образно казано.

Жаки е дъщеря на кинокритика, сценарист и издател Раймонд Вагенщайн и внучка на режисьора, сценарист и писател Анжел Вагенщайн. Израснала е сред книги, а в момента продължава мисията на семейното издателство "Колибри" да предлага качествена литература. Следвала е в Париж, откъдето има две бакалавърски и една магистърска степен.

Жаклин Вагенщайн е цяла вселена, но днес ще си говорим с нея за последната ѝ голяма професионална любов – фестивалът Cinelibri и неговото пето издание, което започва на 5 октомври. Cinelibri е уникален заради това, че е фокусиран върху адаптацията на литературни произведения на голям екран, както и че среща публиката с техните създатели и участници.

- Сред броени дни започва петото юбилейно издание на фестивала Cinelibri. Кои са филмите и събитията в програмата му, с които особено много се гордееш?

- Да, тази година отбелязваме символичен юбилей – 5 години. И цифрата 5 неслучайно присъства навсякъде – в заглавията на филмите, в честваните годишнини, ако щете и в броя на филмовите заглавия – този октомври ще гледаме 55 филма, повечето от които са премиерни за България. Петнайсет са специалните гости на фестивала, а журито се състои от петима чудесни професионалисти в съответните области. Откриването е на 5 октомври и ще бъде увенчано с прожекция на новия филм на Роман Полански - „Офицер и шпионин”, който взе Голямата награда на журито във Венеция и награда ФИПРЕССИ.

Церемонията по награждаването ще бъде последвана от прожекция на филма „Тази, която не съм”. Гледах този филм в Берлин и реших, че трябва да влезе в програмата ни, не само защото българската публика обожава френската кинозвезда Жулиет Бинош, но и заради тематиката му, която е болезнено актуална и без съмнение ще има широк резонанс.

Гордея се и с факта, че ще успеем да покажем един много стилен филм, базиран на комикс – става дума за „5 е съвършеното число” с невероятния тандем Тони Сервило и Валерия Голино. Филмът е част от конкурсната програма на фестивала, където влиза и едно заглавие, отрупано с награди – „Изпепеляване” по разказа „Горящият хамбар” на Харуки Мураками. Друг акцент в състезателната програма е заглавието „Невидимият живот на Еуридисе Гузмао”, важен филм по приказната сага на Марта Баталя, удостоен с награда в Кан, категория „Особен поглед”. Препоръчвам на вашите читатели да не пропускат и филмите, посветени на големи писатели и артисти, става дума за „Казандзакис”, „Вита и Вирджиния”, „Всичко е истина”, „Казанова, последна любов”, "Аз, Леонардо".


И тази година ще имаме галавечери на различни култури, в рамките на които ще бъдат излъчени филмите „Сладка бобена паста” (Япония), „Измерването на света” (Германия), филм за Карл Лагерфелд и други. Разбира се, гордея се и с прекрасните ни партньори, но най-много се гордея с публиката, която ни се довери и ни насърчава да не отстъпваме от високите критерии за качество на селектираните филми и книги, които вече наложихме.

- Тази година фестивалът може да се похвали с уникално жури. Как нави да дойдат у нас звезди от ранга на Кристоф Ламбер, Давид Лагеркранс, Раду Михайлеану?

- Не е лесно, защото всеки от тях има график, претрупан с ангажименти и фиксирани срещи. Но с упорство и оптимизъм всичко се постига, особено ако вярваш, че правиш нещо смислено и вдъхновяващо за широк кръг хора. Кристоф Ламбер ще оглави журито тази година, и трябва да призная, че той прие с охота тази роля. Като член на журито у нас пристига и шведският писател Давид Лагеркранс, който нашумя с продължеиията на поредицата „Милениум” на Стиг Ларшон. Той ще се срещне с читатели на 12 октомври от 19:00 ч. в клуб „Перото”, НДК, където ще представи последната книга от серията „Тя, която трябваше да умре”. За избора на най-оригинална екранизация тази година ще носят отговорност и големият европейски режисьор Раду Михайлеану, познат на света с филми като „Концертът” и „Изворът на жените”, талантливата българска актриса Ирини Жамбонас (гледайте я във филма „В кръг” на Стефан Командарев) и италианската актриса и режисьор Лоредана Каната.

Кристоф Ламбер

Сред гостите има известни кинорежисьори – като шведа Даниел Алфредсон („Смъртта на един автор”) и Рита Азеведо Гомес, която е сценарист и режисьор на пищната историческа драма „Португалката”. Изтъкнатият испански писател Лоренцо Силва ще открие прожекцията на „Последствията на гнева” – той е автор и на книгата, и на сценария за филма. В София пристига и „израелският Фокнър” А. Б. Йехошуа, автор на романа „Жената от Йерусалим”. Срещата с него ще бъде на 17 октомври от 19:00 ч. в Дома на киното, веднага след което ще бъде излъчен филмът по книгата, който е удивителен. Гарард Конли, чиято мемоарна книга „Заличено момче” се прероди на екрана с участието на Лукас Хеджис, Никол Кидман и Ръсел Кроу, също ще ни гостува. Предвидили сме четири срещи с публиката: в София на 6 октомври, във Варна на 7 октомври, в Бургас на 8 октомври и в Пловдив на 9 октомври. Това гостуване също е много важно, защото книгата и филмът засягат сериозна социална проблематика. За публиката ще е любопитно да научи как се случва така, че Конли, който е американец, започва да пише книгата „Заличено момче” именно в България.

- Коя е твоята любима актриса и с какво може да те плени една жена?

- Две от най-любимите ми актриси ще видим тази година на "Синелибри" – Жулиет Бинош и Кейт Бланшет. И двете правят умопомрачителни роли съответно във филмите „Тази, който не съм“ и „Къде си, Бернадет?“. Ужасно ми харесва, че героините и на двете са леко ку-ку. И според мен именно в щипката лудост на героя се вижда огромният потенциал на тези актриси да изиграят абсолютно всичко, да влязат в кожата на всеки персонаж и да подчертаят дълбините на вътрешния и външния му свят, правейки филма още по-добър, отколкото го е замислил режисьорът.

- Предполагам, че графикът ти е особено напрегнат. Въпреки това, кои са твоите малки ритуали за женска красота, от които не би се лишила?

- Спортувам максимално често и максимално разнообразно. Ходя на парна баня и на тай масаж. Старая се да ям здравословно. Ами май това е всичко. Щеше ми се да са повече неща.

- Какво ще си подариш, когато всичко свърши и фестивалът остане зад гърба ти?

- Сън. И пътешествие на място, на което да спя. Ще си подаря повече време за близките ми хора.