Автор
Woman.bg

Жената, която разби стереотипите на Оскарите

Тази година номинациите за "Оскар" отново имаха елемент на изненада и той е, че в категорията „Най-добър режисьор“ има женско присъствие. Грета Гъруиг е петата дама, която е номинирана за престижната награда в тази категория от 90 г. насам.

Грета е оценена високо заради хитовия си филм „Lady Bird”, за който бе аплодирана от критиците. Лентата получи номинация и за „Най-добър оригинален сценарий“. Актрисите, които участват в главните роли, Сирша Ронан и Лори Меткалф, са номинирани за „Най-добра актриса“ и „Най-добра поддържаща женска роля“.

Още в първите дни на януари, когато се състоя церемонията по връчването на наградите „Златен глобус“, Натали Портман внесе смут в залата. Актрисата бе поканена да обяви номинациите за „Най-добър режисьор“ и тогава тя подчерта, че това е мъжка категория, като каза: „Ето ги и всички номинирани мъже“, след което отстъпи назад. Припомняме ви, че актрисата е една от водещите фигури в движението "TimesUp", което стартира на 1-и януари и което има за цел да се бори със сексуалното насилие.

Това изявление провокира много замислени изражения сред публиката и определено бе неловък момент. Безспорен факт е, че едни от най-добрите филми тази година, „Get Out” на Джордан Пийл, „Wonder Woman” на Пати Дженкинс и “Lady Bird” на Грета Гъруиг, които получиха поздравленията на критиците, бяха подминати в тази категория. Когато научихме кои са номинираните режисьори за „Златен глобус“ нямаше как да не забележим, че в списъка присъстваха само мъжки имена и сред тях нямаше нито един цветнокож. Остра проява на расизъм и сексизъм или обективност?



Безспорен факт е, че номинациите в категорията „Най-добър режисьор“ винаги са били демонстрация на полова и расова дискриминация. Например за последните 75 години само 7 жени и 4 цветнокожи са били номинирани в тази категория за „Златен глобус“.

Може би това е и една от причините в номинациите за „Най-добър режисьор“ на наградите "Оскар" тази година да присъства и жена. С нетърпение очакваме да разберем дали Грета Гъруиг ще грабне статуетката!

Четете още: От тези кукли ще ви настръхнат косите!