Автор
Люблена Папазова

Звезда от „Такси” изкушава с любовна пиеса в София

Себастиен Тиери гостува на Сатиричния театър в София, за да гледа своята постановка „Обичай ме” на български. Всички българи помнят 48-годишният французин като инспектора с шофьорските книжки от филма „Такси 1” и „Такси 2”. Тиери обаче бе искрено изумен, че легендарната лента с бързи коли продължава да е много гледана у нас. На въпрос на woman.bg той разкри, че си дал сметка, че от него актьор няма да излезе, затова решил да посвети на писането на пиеси. Въпреки това обаче играя малки роли във всяка една от тях, но за големите ангажира сериозни звезди, които да пълнят салоните.

Себастиен Тиери

Комедиите на Тиери принадлежат към така наречения „Theatre de boulevard“, висококачествен развлекателен (булеварден) театър, който във Франция е много популярен. Героите на Тиери са съвременни хора от големите мегаполиси, които иначе живеят своя спокоен живот, докато нещо необичайно не го промени основно. Историите, които Тиери разказва, носят голяма доза абсурд и същевременно имат съвсем реални аналози. Действието е винаги много динамично, интригата държи в напрежение, а финалите на пиесите му водят до далеч по-големи обобщения, от тези, характерни за развлекателния театър.

Тиери се оказва майстор на съчетаването на напрегнато драматично действие с фин, изискан и ярък хумор. Не случайно критиците го наричат „новата звезда на френския театър“, а пиесите му вече носят определението „умни криминалета“. „Обичай ме” в Сатирата е с участието на Димитър Баненкин, Албена Павлова, Стоян Дойчев, Милена Аврамова. Вечният порив на всяка жена към любовта, продължението на рода и щастливото семейство карат героинята на Павлова да осъществи майчинския си стремеж на всяка цена. Постъпка, която всяка българска майка би оценила и аплодирала.

Четете още: Любовта, без която не могат Койна Русева и Димитър Бенекин