Автор
Woman.bg

Звездното сопрано Соня Йончева представи новия си албум REBIRTH

Пролетната карантина през 2020 г. донесе и нещо положително – време на звездното българско сопрано Соня Йончева и диргента Леонардо Гарсия Аларкон да създадат албума, за който мечтаят от 10 години. Rebirth носи нежно послание за надежда, но и разглежда идеята, че тишината и инертността са перфектното въведение към креативното възраждане.

Четвъртият солов албум на Йончева като част от Sony Classical запечатва музикално наследство, разпростиращо се в пет века – от фолклорни до поп песни, през едни от най-въздействащите моменти в операта от 17-и век.



От ерата на операта и музиката на Monteverdi албумът Rebirth е тематично пътешествие от Италия на Cavalli, неговия ученик Strozzi и наследник Stradella, към Англия на Dowland, Gibbons и Ferrabosco – чиято фраза “O Hear me, O God” е използвана като семпъл в песента “Like an Angel Passing Through My Room” на ABBA. Освен вдъхновени от танца произведения от Испания и Латинска Америка, и реконструкцията от диригента Аларкон на ария от Antonio Draghi, Йончева представя и традиционна фолклорна песен от родната ни България.



“Този проект е от изключително значение за мен. С него искам да подчертая вечния квалитет на тази музика и чувството на безкрайна свобода, което ни подарява. Това е апел към прераждане и възстановяване, от които нашият свят отчаяно се нуждае“, допълва Соня.

Проектът Rebirth е записан в концертната зала La Chaux-de-Fonds, заедно с Аларкон и неговия ансамбъл Cappella Mediterranea по време на първата наложена карантина заради Ковид пандемията.

Соня Йончева е обявена за “Артист на годината“ от читателите на сп. Opera за 2019 г. и е редовен гост в най-емблематичните опери в цял свят. Българското сопрано получи куп похвали в медиите след изпълнението на репертоара от албума по време на фестивала в Залцбург през август 2020 г.

Поръчайте колекцията на CD тук.

Четете още: Сензацията Соня Йончева празнува премиерата на нов албум