Автор
Woman.bg

„Петя на моята Петя“ откри второто издание на „Свети Влас Филм Фест“

„Петя на моята Петя“ под режисурата на Александър Косев откри второто издание на кинофестивала „Свети Влас Филм Фест“. Форумът продължава до 8 юли и ще предложи най-касовите български заглавия, заслужили широк зрителски интерес.

Откриващата лента е на второ място в Топ 10 на най-гледаните български заглавия за 2022 г. с близо 100 хил. зрители. От тази година може да се гледа в стрийминг платформата HBO Max у нас, в Полша, Чехия, Унгария, Румъния, Хърватия, Сърбия и др. Филмът спечели адмирациите не само на родната публика, но грабна и наградата на публиката в международния фестивал „Франкофилм“ в Рим.

Филмът беше представен от продуцента Николай Урумов и актьора Орлин Павлов, който влиза в ролята на Владо, бащата на Петя и нейна истинска опора.
„Филмът е изключително емоционален – говори за приятелство, апатия, любов, за битката на младите, затова че трябва да отстояват себе си. Надявам се тези, които не знаят коя е Петя - да прочетат, да научат за нейната поезия. Петя беше забравена. Нашата мисия бе чрез този филм да я върнем на сцената обратно", сподели пред публиката Николай Урумов.

Кинофорумът беше открит от актьора Мариан Вълев и от председателя на журито, режисьорът Мартин Макариев, а хост беше чаровната актриса Райна Караянева.
„В тазгодишното издание на фестивала ще гледаме само български филми. Това е важно, защото запазваме искрата любов към българската култура, запазваме нашата националност в онези бурни, смътни времена на разделение", каза Мариян Вълев, и посочи, че фестивалите, киното и изкуството обединяват.



Председателят на журито Мартин Макариев посочи, че предложението да председателства на "Свети Влас филм фест" е първото, което приема сред много други.
"Мястото тук е страхотно. Имал съм възможност да снимам в Свети Влас през годините – тук има много енергия, много кино“, допълни той.

Дневните прожекции в стартиращия ден от фестивала включваха премиерното заглавие „Анна“ на режисьора Боримир Илков – Боно, дебютът в киното на режисьора Петринел Гочев - „Български кораб потъва в бурно море“ и „Блок“ на Тодор Мацанов и италиански продуцент. Тази вечер от 21 ч. в Амфитеатър Арена в Свети Влас ще се излъчи първият български финансов трилър „Борсови играчи“.

И тази година в рамките на фестивала беше обявен конкурсът за сценарий за 15-минутен късометражен филм. Победителят ще получи 50 хил. евро под формата на техника и услуги за заснемане на филма.