Автор
Woman.bg

„Възвишение“ - един български филм, който няма да е като всички останали

Излезе дългоочакваният тийзър на филма „Възвишение“ по романа на Милен Русков. Лентата се очаква с огромен интерес, след като книгата спечели куп награди, а едноименната театрална поставка на Иван Добчев бе отличена с „Икар“ за режисура. И така, тийзърът започва със символично освобождаване. В храстите.

Насред дивия Балкан и на хвърлей място от протагониста бачо Гичо от Котел, малко разбойникът, малко революционер Асенчо възкликва облекчен: „Олекна ми на душата“. Като цяло видеото прави добро впечатление, а натуралистичното начало препраща към хумора в книгата. Очаквано, появиха се първите коментари.


Въпросът е докъде ще стигнат


По традиция българските филми са приемани полярно, особено когато става дума за исторически / патриотични сюжети. Последният пример е „Воевода“ на Зорница София, заснет по разказ на Хайтов. Тръгна спор дали филмът има художествени достойнства изобщо, след като разпокъсано проследява живота на Румена и нейните четници, диалозите са слаби, а кулминацията - неубедителна. Извън оценките на критиката, продукцията явно се хареса на широката публика и прави фурор в кината.

Да не забравяме и комерсиалния „Дякон Левски“, принудил родственицата на Апостола Христина Богданова да напише в социалните мрежи: „...Дълбоко съм потресена от тази четиричасова подигравка с Левски, с историята, с българското...”. Негативните оценки бяха толкова много, че режисьорът Максим Генчев се вбеси в едно телевизионно студио и отсече: “Дреме ми, че не ви харесва“.

Сега горещият картоф тупна върху филмовото „Възвишение“, накъдето в следващите дни и седмици предстои да се изстрелят много словесни куршуми. Логиката подсказва, че ще има разнопосочни оценки.

Ето защо трябва да направим няколко уточнения, за да сме сигурни, че предстои да гледаме един и същи филм.


Романът „Възвишение“ е ироничен поглед към историята на Освобождението, народопсихологията по време на Възраждането и провала на Арабаконашкия обир от четата на Димитър Общи. Пак казвам – ироничен поглед към историята, а не литературно описание на един ужасяващ отрязък от живота на поробените българи.

Съдейки по книгата, няма да има 5-минутни сцени на изнасилване на българка от турци, набиване на кол и одиране на кожи. Няма да има убийство на собственото дете, за да не го вземат турците и други мазохистични сцени, които седмото изкуство е наложило като стандарт.

Ако търсите подобно кърваво зрелище, ако очаквате поредния зловещ епос, то твърде вероятно е филмът да ви разочарова. Във „Възвишение“ ще видим и трагичната, и комичната страна на епохата. Готови ли сте?


Този филм няма да е като всички останали

Защото „Възвишение“ не е книга като всички останали за Освобождението. Написана е с автентичния език на Възраждането, а не с клишета и политически фрази. Там не става дума за навързани факти в сценарий. Там е „излято“ съзнанието на бачо Гичо – вълненията, бляновете и страховете на един бунтовник от Балкана.

„Възвишение“ е предизвикателство към публиката – не само от гледна точка на миналото, но от гледна точка на настоящето. Книгата те кара да се замислиш за малодушието, егоизма и безпътицата пред обществото днес. Да се попиташ дали не се проваляме сами.

Ето защо филмът „Възвишение“ ще бъде тест

Тест доколкото сме склонни да видим низките страсти на „револуционерите“, пошлостта на онези от тях, които са търсели келепир и лична изгода в Делото на свободата, лекотата на предателството им. Доколко сме склонни да им се надсмеем.

Иначе зад камерата стои убийствен тандем – режисьорът Виктор Божинов (“Стъклен дом“, „Под прикритие“, “Кости“), продуцентът Иван Дойков (“Мисия „Лондон“, „Под прикритие“) и Нели Димитрова (Love.net, "Домашен арест"). Самият Русков участва като консултант по диалозите, което е гаранция, че възрожденският език на книгата ще бъде пренесен във филма.


Актьорският състав включва Александър Алексиев (“Откраднат живот“) и кукления актьор Стоян Дойчев в образите на Гичо и Асен, както Филип Аврамов, Кирил Ефремов, Васил Михайлов и други известни актьори.

Тийзърът на „Възвишение“ дава надежди, че ще гледаме качествен филмов продукт. Ще отидем на кино за нещо различно. А пък каквото сабя покаже.

Автор: Ани Филева

* Вижте първия официален тийзър на “Възвишение” Т У К
**На финала на клипа ще видите и някои нови, необявени до този момент, лица от кастинга.