Автор
Woman.bg

Консумацията на млечни продукти в ранна възраст удължава живота

За децата, които консумират големи количества млечни продукти като мляко и сирене, шансът да живеят по-дълго е по-голям, съобщи Би Би Си, позовавайки се на резултатите от британско изследване.

4374 деца, родени през 30-те години на миналия век, са били изследвани 65 години по-късно от специалисти от Университета на Бристол.

Изследователите са установили, че хората, чието хранене в детска възраст е било богато на млечни продукти и калций, са били по-добре защитени от инсулт и заболявания, които могат да завършат фатално.

Повишеният прием на калций е свързван с 60-процентно понижение на опасността от инсулт. Учените са открили също, че въпреки високото съдържание на мазнини и холестерол, млечните продукти не повишават риска от сърдечносъдови заболявания.

Специалистите напомнят, че три порции млечни продукти - чаша прясно мляко, купичка кисело мляко и парче сирене - осигуряват необходимото дневно количество калций.

Източник: БТА