Автор
Woman.bg

Митовете за здравето са сред най-устойчивите във времето

Стереотипите и митовете за здравето са устойчиви във времето и е изключително трудно вярата в тях да бъде разколебан.

От стрес побелява косата, от преохлаждане настъпва простуда, а пресните плодове са по-полезни от замразените... Така ли е наистина? Съвсем не! Всъщност много популярни представи за здравето не отговарят на действителността, пише lekar.bg.

Мит 1: На ден трябва да се изпиват осем чаши вода

През далечната 1945 г. Световната здравна организация препоръчала да се употребяват ежедневно по осем чаши вода за поддържане на водния баланс в организма. От този момент прословутите осем чаши вода станали едва ли не норма за здравословен начин на живот. Оказва се обаче, че изпиването на такова количество вода съвсем не е задължително за нормалното състояние на организма. Той получава нужното количество течности от плодовете, зеленчуците, соковете, млякото, чая и кафето.

Мит 2: От стреса побелява косата

Нервното напрежение, внезапният уплах, проблемите на работното място, вълненията за близките... Кой от нас не вярва, че от всичко това може косата да побелее по-рано, отколкото налагат годините? В действителност стресът и вълненията наистина износват организма отвътре и отвън. В състояние на стрес се увеличава количеството на свободните радикали, които атакуват здравите клетки, а така също се усилва негативното въздействие на хормоните на стреса върху организма. Но до днес не съществуват никакви научни доказателства за това, че лошият ден на работата или нервното напрежение могат да доведат до бели кичури в косата.

Мит 3: От четене на тъмно се разваля зрението

Майките в целия свят забраняват на децата да четат на светлината на нощна лампа, плашейки малчуганите, че в бъдеще ще имат проблеми със зрението. Прави ли са тези загрижени родители? Вярно е, че любителите на нощното четене силно напрягат очите си и от това напрежение възникват главоболие и мигрена, които обаче не могат да навредят непосредствено на зрението. Единственото, от което трябва да се притесняват „нощните читатели", е това, че след известно време при тях непременно ще се появят дребни бръчици в ъгълчетата на очите.

Мит 4: Кафето е вредно за здравето

Всички са чували, че кофеинът влияе на преждевременното стареене, предизвиква сърдечна и съдова недостатъчност, проблеми със стомаха... В действителност кафето съдържа вещества, които по своето въздействие върху организма са сходни с антиоксидантите. Повишеното съдържание на антиоксиданти понижава риска от заболяване от диабет с 30%. Съществуват множество изследвания, които доказват, че употребата на кафе понижава риска и от такива заболявания, като болестта на Паркинсон, цироза на черния дроб, рак на дебелото черво. Независимо от прилива на сили и енергия, които предизвиква кофеинът, той не оказва негативно влияние на сърдечната дейност. Две-три чашки кафе на ден са нещо нормално за здравия организъм.

Мит 5: При боледуване трябва да се яде по-малко

Тази „народна мъдрост" се е появила в далечните времена, когато понятията „постене и „лечение" са били практически синоними. Каква е истината? Простудата и високата температура се предизвикват от вирусни инфекции. Болестта продължава от 7 до 10 дни. Няма никакви научни доказателства за това, че доброволната диета облекчава състоянието на болния. Даже ако на човек не му се яде, организмът показва, че има нужда от хранителни вещества. Не е задължително да се ядат тежки храни: месо, мазни ястия, печено и пържено. Най-добре е болният да се съсредоточи върху зеленчуците, пилешкия бульон и плодовете.

Мит 6: Пресните плодове и зеленчуци са по-полезни от замразените

От момента, в който учените открили чудесните свойства на антиоксидантите, човечеството научило наизуст мантрата: „Трябва да се ядат повече плодове и зеленчуци", автоматично включвайки замразените продукти в групата на „второкачествените". На практика обаче плодовете и зеленчуците, замразени в промишлени условия, запазват всички полезни вещества и свойства на пресните плодове. Свежите плодове и зеленчуци от пазара или магазина често „доузряват" вече по пътя към търговската мрежа: те се събират недозрели, за да не се развалят при транспортирането.

Мит 7: Ако измръзнеш, ще се простудиш

Така ни учат още от деца и ние послушно навличаме цял живот шапки, омотаваме се с вълнени шалове, слагаме си ръкавици и се боим да отворим прозореца у дома.

Малцина знаят, че прохладният или студен въздух не понижава имунитета на организма, ако не се стигне до хипотермия - тогава естествената защита на организма отслабва или напълно се разрушава. Простудяването от преохлаждане е невъзможно, може да се „хване" вирус, предизвикващ простуда. Причината, поради която хората се простудяват през зимата по-често, отколкото през лятото, не е в това, че през зимата е студено, а в това, че през този сезон в затворените и пълни с хора помещения вирусите се разпространяват много по-лесно.