Научнопопулярната поредица с автор и водещ Георги Тошев стартира тази неделя, 4 октомври, в ефира на bTV.

Новото предаване разкрива неизвестни факти от живота на известни личности или разказва интересни истории за неизвестни места и хора. Първите 11 епизода са снимани на четири континента. Екипът снима в Хавана, Пловдив, Делхи, Варна, Драмсала, София, Париж, Лондон.

В основата на едночасовите филми са личните истории на Бени Андершон от АББА, актрисата Цветана Манева, певицата Силви Вартан, Браян Фери от Рокси мюзик, Мариус Куркински, трикратния олимпийски шампион по бокс Хектор Винент, журналистката Анна Политковская, актьора Юрий Ангелов, правозащитничката Наталия Естемирова. Това е първата научнопопулярна поредица в българския ТВ ефир, която коментира проблема с човешките права в Тибет.

"Това са филми за хората, които искат да научат нещо повече от това, което съобщават новините. В "НепознатиТЕ" присъства светът на всеки човек, с неговите въпроси, тайни и вълнения. Някои от героите на филмите са известни личности, но те са ми интересни с личните си истории, в които се оглеждат преживяванията на всеки един от нас", казва авторът Георги Тошев.

Чалга или опозиционен рап е регетонът, ще разберат зрителите от първия филм, с който стартира поредицата. Уникална среща и първото си интервю за българска медия ще дадат момчета от "Огере" - сензационната група, която превзе класациите на Карибите и Латинска Америка. Те ще разкажат за това как се прави опозиционен рап в страната на Кастро. "Огере" са може би най-известните представители на кубинския регетон. Те са носители на наградата Куба-диско (кубинското Грами). Разбирането за "поп звезда" в Куба естествено е съвсем различно от това да си звезда в Европа или Щатите.

Журналистът Георги Тошев, операторът Румен Василев и режисьорът Eмa Kонстантинова разказват във филма "Куба пее" как повечето регетон музиканти записват с подръчни средства, нямат възможност да излизат извън страната и трудно говорят пред камера заради страх от официалната власт. Въпреки това интернет разпространението не е проблем за съвременната музика на Куба, а коктейлът от рап, реге, латино и електронни ритми е подплатен с ефектни секси клипове, снимани с малки бюджети. Някои от тях приличат на американски рап клипове, други се доближават до естетиката на българския попфолк.

Официалните радиостанции трудно преглъщат успеха на този музикален стил и не въртят хитовете в програмите си, което допринася за изобретателни методи на разпространение и още повече почитатели. Екипът на "НепознатиТЕ" ще следва по петите момчетата от Огере - в таксито, по време на концерт, дори ги хваща в крачка с гаджетата им преди концерт.

Източник: dariknews.bg