Вече 20 години настойчиво се повтаря, че липсата на ежедневна физическа активност води до купища здравословни проблеми.

А учените не пропускат възможност да подкрепят това твърдение с резултати от най-различни изследвания.

Последното пък е от особена полза за жените, защото доказва, че умерени и интензивни занимания в по-късна възраст предпазват от появата на рак на гърдата.

Най-подходящи се оказват по-тежката домакиснка работа, градинарството, планинския туризъм, а също и спортове като тенис, каране на колело, плуване, бързо ходене и енергични танци.

Кардио тренировките във фитнеса, джогинга и силно изпотяващата аеробика също са сред полезните за жените занимания.

Леки движения, като бавното ходене, елементарната работа у дома и боулинга например, изобщо нямат ефект върху здравето на жените.

Не помага и, ако поддържат добра форма като млади, а в зряла възраст намалят темпото или изцяло се обездвижат.

До тези изводи стигнали американски специалисти, които проучили над 110 000 жени, за да измерят физическата им активност през различни периоди от живота им.

Дамите вече били на възраст, в която менопаузата била напълно приключена за тях, и били наблюдавани в продължение на 6 години и половина.

Те били разделени на групи според интензивността на заниманията им, които включвали както различни видове спорт, така и домакинска работа.

След края на периода учените установили силна връзка между динамичния начин на живот и понижения риск от рак на гърдата.

А ако жените останат активни и след края на менопаузата, възможността да се разболеят от коварната болест намалява с цели 17%.

Според нас идеалният вариант е спортът да бъде част от целия ни живот, пък ако това носи допълнителни бонуси за доброто здраве на жените, още по-добре.