Изследване на университета в Единбург показва, че романтичните комедии създават прекалено големи очаквания в една връзка и могат да навредят на отношенията между хората в реалния живот, съобщават испански медии.

Психолозите твърдят, че този тип филми с щастлив край представят измамно чувство за "перфектна връзка" и създават нереалистични очаквания. Режисьорите често опростяват влюбването и създават усещането, че привличането на вниманието се постига без никакви усилия.

Екип от шотландски учени анализирали 40 филма и стигнали до заключението, че привържениците на романтични комедии често не успяват да комуникират успешно с партньора си, пише БГНЕС.

Брачните консултанти споделят, че най- често се срешат двойки, мислещи, че сексът в една връзка трябва да бъде винаги перфектен и няма нужда от общуване един с друг, за да изразят своите желания. Въпреки че повечето хора знаят, че историите във филмите са измислени, много от тях се влияят в това отношение от телевизионните предавания, твърдят експертите. Явно идеята, че за една връзка е нужно време и усилие, не е много популярна сред кинорежисьорите.