Ако се чудите как да се сгреете през уикенда, ви предлагаме една доста засукана рецепта за основно ястие.
Специалното при нея е, че се приготвя бързо (за по-малко от 30 минути) и лесно. Освен това ще впечатли и най-претенциозните ви гости.
Необходими продукти:
4 пуешки филета от бяло месо, всяко по около 150 грама
За глазурата:
1 супена лъжица чист мед
1 супена лъжица горчица
2 супени лъжици настъргана портокалова кора
3 супени лъжици портокалов сок
2 супени лъжици смлян джинджифил
За магданозеното пюре:
450 грама картофи, предварително обелени
350 грама пащърнак, почистен и обелен
сол и прясно смлян черен пипер
1-2 супени лъжици прясно или кисело мляко, с по-нисък % мазнини
2 супени лъжици магданоз, нарязан на дребно
стръкчета магданоз и резенчета портокал за украса
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 190 градуса С около 10 минути по-рано.
Подсушете всяко филе, направете по 3 диагонални разреза отгоре и ги подредете в тава за печене.
Смесете всички продукти за глазурата в подходящ съд, в който леко да ги затоплите. След това залейте филетата внимателно с помощта на лъжица така, че да са плътно покрити.
Печете 25-30 минути във фурната или докато са напълно готови. От време на време поливайте с глазурата.
Междувременно нарежете на дребно картофите и пащърнака и ги сложете във вряща вода за 15-20 минути или докато омекнат (това можете да проверите с помощта на вилица).
Отцедете зеленчуците и овкусете по собствена преценка. Добавете млякото и разбийте добре с вилица до получаване на кремообразна гладка смес.
Накрая сложете магданоза и разбъркайте добре.
Разпределете пюрето в 4 отделни чинии и сложете отгоре глазираното пуешко филе. Декорирайте със стръкчета магданоз и портокалови резенчета.