В края на седмицата сме на екзотична вълна и това се отнася най-вече за менюто ни.
Е, няма да ви изненадваме с прекалено екстравагантни деликатеси, само ще ви предложим да разнообразите традиционното пилешко месо с ароматна ябълкова салата.
Това е абсолютно здравословна рецепта - протеинът в месото засища глада за дълго, а и салатата му помага доста успешно в това.
Най-важното обаче е, че ястието не е наблъскано с калории, освен това съдържа малко количество мазнини и въглехидрати.
С други думи - идеално е за есенен мързелив уикенд.
Необходими продукти:
4 филета от пилешки гърди, около 150-175 грама всяко
350 грама ябълки (най-добре от типично есенните зелени сортове)
350 грама зелена салата, почистена и измита
225 грама чери-домати, нарязани на парчета
110 грама зелен фасул, добре почистен
¼ глава лук, фино нарязана
1 лайм (сокът от него и настърганата му кора)
15 грама пресен кориандър
1 супена лъжица мед
4 супени лъжици зехтин
сол и прясно смлян черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Сложете месото върху дъска, увийте го плътно в найлоново фолио и с помощта на точилка или друг подходящ предмет го начукайте, докато дебелината му стане около 1 сантиметър.
За приготвянето на пилешкото най-добре използвайте скара или барбекю.
Ако не разполагате с такива, оребрен или дори обикновен тиган с незалепващо покритие също ще свършат работа.
Намажете тигана с малко зехтин и го загрейте максимално. След това запечете месото за 8-10 минути или докато потъмнее и от двете страни, и е готово.
Извадете го и го оставете настрани.
Намажете отново тигана с малко зехтин и го върнете на котлона. След като отново се загрее, сложете ябълките, предварително обелени, без сърцевината и нарязани на подходящи резени.
След като се запекат и от двете страни (за около 3-5 минути), ги извадете и оставете настрани.
Междувременно сварете зеления фасул за 3-4 минути във вряща вода или докато омекне. После изцедете и го сложете в студена вода.
Нарежете или накъсайте салатата на парчета и я сложете в купа за салата. Добавете доматите, зеления фасул, лука и половината кориандър.
За да направите дресинга, фино счукайте останалия кориандър, смесете с останалия зехтин, сокът и кората на лайма и меда.
Накрая овкусете с черен пипер и сол на вкус.
Прибавете пилешкото в салата и залейте с дресинга.
Получените 4 порции ще ви изумят с вкус и аромат (твърдим го от личен опит).