Полезно е да се става по-рано сутрин. Всеки би се радвал на малко повече свободно време, а и винаги се намират редица неща за вършене, които са по-интересни от съня.

Въпреки това, не на всеки му е лесно да става рано сутрин, особено пък ако е свикнал да се излежава до късно в леглото. Ако искате да се научите да ставате рано, възползвайте се от следните съвети:

1. Настройвайте будилника всеки ден за един и същи час.
Човешкото тяло е склонно да си създава навици, така че ако всеки ден ставате по едно и също време, всеки следващ път ще ви е все по-лесно да се събудите. Ако още не сте свикнали напълно да ставате рано, отначало може да ви е много трудно. Но е много важно да не правите компромиси и да ставате по същото време дори и в почивните дни. Постепенно вътрешният ви часовник ще се пренастрои и е възможно дори да се научите да ставате в този час без будилник.

2. Избягвайте копчето Snooze.
Ако сте си нагласили будилник, станете още при първото звънене. Колкото повече пъти натиснете бутона Snooze, толкова по-трудно ще ви е да станете. Като лежите в леглото с надеждата "да поспите още поне 10 минутки" всъщност не си почивате. Лесен начин да се накарате да станете веднага е да оставите будилника си в другия край на стаята. Така ще ви се наложи да станете от леглото, за да го изключите. И е възможно след като станете веднъж повече да не поискате да си лягате.

3. Трябва да искате да станете рано.
Разковничето на ранното ставане е желанието. Ако сте наистина мотивирани за това, мозъкът ви няма да си фабрикува причини да поспите още. Замислете се кои от предимствата на ранното ставане са най-важни и изкусителни за вас и се възползвайте от тях.

4. Наложете си времето за ставане преди да заспите.
Докато заспивате, повтаряйте си наум часа, в който искате да станете. Ако успеете да се съсредоточите върху него, това ще ви повлияе на подсъзнателно равнище и ще бъдете готови да станете в дадения час без проблем.

5. Лягайте си, когато се почувствате уморени.
Това, че искате да ставате рано, в никакъв случай не означава, че трябва и да си лягате с кокошките. Хората често спят повече, отколкото е необходимо за организма. Най-добре е да си лягате, чак когато се почувствате уморени. Ако си легнете, когато все още не ви се спи, просто ще изгубите ценно време, опитвайки се да заспите. И това изобщо няма да ви помогне да станете по-рано сутринта.

6. Правете сутрешна гимнастика.
Когато се събудите, хубаво е да се протегнете и да направите няколко упражнения. Това ще нормализира кръвообращението ви, ще пропъди чувството за сънливост и ще премахне желанието да се върнете обратно под чаршафите. Смята се, че много полезен е и студеният душ, но не всеки е готов на толкова крайни мерки.

7. Излъжете себе си.
Мнозина смятат, че лятото е много по-лесно да се става рано, отколкото през другите сезони. Ако и на вас ви е по-лесно да ставате рано в определен сезон, създайте си атмосфера, в която да се чувствате удобно. Например ако у вас е студено, сложете печка до леглото си, която да можете бързо и лесно да включите сутрин и да затоплите стаята. Когато се събудите, включете веднага лампите, най-добре е крушките ви да имитират дневна светлина. Ако стаята ви е топла, светла и уютна, вероятността да се мушнете пак под одеялото ще е по-малка.