Светлината е като магия - може да те събуди за миг, да те накара да се усмихнеш или да те представи по абсолютно различен начин.

У дома тя е още по-ценна, особено когато започва сезонът на мрачните дни и ранното стъмване.

Ако смятате, че най-трудно е да се освети банята или дневното помещение така че хем да са впечатляващи, хем да не липсва светлина, помислете пак.

Според нас, да озарите ефектно стълбището, мрачния коридор или килера е далеч по-сложно.

Рядко сме виждали нещо различно от стандартните лампиони, най-много пространството да е разчупено леко със странични осветителни тела или фенери.

Точно за това изпаднахме във възторг, когато попаднахме на едни изключително интересни хървати, които се занимават с продуктов и интериорен дизайн.

Те са открили оригинален, нов начин да осветят някои помещения в дома, които иначе трудно биха могли да се разнообразят - светещи парапети.

Тръбите, които греят приятно в различни меки нюанси, могат да превърнат най-тясното стълбище или най-тъмния коридор в истинска приказка.

Парапетите не са неонови (ура! Само неона не можахме да простим на 80-те), а са основани на LED-технологията - светлината е ненатрапчива и приятна.

Освен това тънките тръби лесно могат да се сглобят в различни форми, да се монтират по-високо или по-ниско и изобщо дават изключителна свобода на въображението.

Ние веднага си представихме очарователното им излъчване в банята, докато релаксираме след дълъг работен ден.

Креативните хървати са ZOON Studio и имат завладяващи идеи и за декоративно осветление на по-големи помещения.

В тях отново се използва LED-светлината, но в различен мащаб, за да се получи по-силно осветление.

А ние силно се впечатлихме от вече реализираните им проекти, най-вече в Дубровник - интериорни решения за бутици, барове, ресторанти и хотели с неочаквана атмосфера.

Най-забавната подробност обаче е, че светещите парапети, които се произвеждат от това лято, са плод на учебен проект, разработен от главния дизайнер Зоран Сунич още през 2004-та.

Явно обаче едва сега е дошъл моментът, в който да бъдат представени на широката публика. Чакането си е струвало, защото идеята наистина има голям потенциал.