Основният период, в който жената се тормози, незнаейки какво й се яде, са първите 16-18 седмици на бременността.
Тогава общото й състояние се влошава поради честото гадене или даже повръщане.
Това са дните, в които непрекъснато си мисли какви продукти може да си купи, с какви храни да се поглези или дали въобще й се яде нещо.
Физическата причина за прилошаването се явява рязката хормонална промяна, водеща до повишено съдържание на хормона прогестерон в организма, който поддържа и съхранява бременността.
Именно повишеното съдържание на прогестерон оказва влияние и на мускулите на стомаха и стомашно-чревния тракт, вследствие на което храната за по-дълго се задържа в стомаха и стомашните сокове попадат в хранопровода. Това предизвиква прилошаване и киселини.
А що се отнася до самите вкусови странности, те също се дължат на подобно ексцентрично поведение на хормоните.
Хормоналното преустройство на организма оказва силно влияние на вкусовите предпочитания (възниква желание за един вид храна и отвращение от друг).
Съществува мнение, че организмът излъчва особени сигнали, които съобщават какво липсва и от какво следва да се откаже бременната жена.
Ако изведнъж ароматът на кафе стане напълно непоносим или само при мисълта дори за торта с крем започва да й се гади, то отвращението към тази храна е напълно възможно да е начинът, по който нейният организъм иска да застрахова майката и детето срещу токсини.
Ако пък се забелязва неистов апетит за плодове, е възможно съдържанието на въглехидрати в организма да е сравнително ниско.
Ако дневният порцион крещи за сладоледена мелба, то организмът настойчиво изисква да му се предоставят млечни продукти (в такъв случай по-добре да се откаже от мелбата и да си хапне кисело мляко или извара).
Съществувала е поличба, че ако жената преди раждането не яде свинско месо, а риба или варен картоф, ще роди момче. А ако й се дояде ябълка - момиче.
Каквото и да се случва в тялото на бъдещата майка обаче, лекарите са на мнение, че по време на този претенциозен период на токсикоза, трябва да се яде предимно варена белтъчна храна.
От нея организмът ще се чувства добре, а храносмилателната система ще работи на своя максимум.
Източник: fema-bg