По средата на седмицата неизбежно имаме нужда от нещо вдъхновяващо.
Решихме този път то да бъде със силен южняшки вкус, ей така, напук на сутрешната мъгла.
Е, открихме това, което ни трябваше, и бързаме да предадем доброто си настроение и на вас.
Става дума за класически карибски десерт с малко съвременни подобрения, които обаче не са променили традиционния му вкус.
В него има задължителния за какаовия регион черен шоколад, който е богат на антиоксиданти, в комбинация с ром и кафява захар.
Като добавим и орехите, натъпкани с тиамин (витамин В1), манган, фосфор и магнезий, слладкото изкушение определено заслужава да се опита.
А и, нали помните, мъжете ни предпочитат женствени, така че не пропускайте десерта.
Необходими продукти:
250 грама чист шоколад с минимум 70% какао, натрошен на парчета
250 грама масло (най-добре нискокалорично)
5 яйца
350 грама тъмнокафява нерафинирана захар
2 супени лъжици ром
150 грама пресято брашно
125 грама американски орехи (наричат се още пекан и се срещат най-вече в диетичните магазини), едро нарязани
4 стръкчета джинджифил
пудра захар за поръсване (по желание)
Начин на приготвяне:
Загрейте предварително фурната до 180 градуса и пригответе дълбока тава за печене с малък диаметър като я покриете с пергаментова хартия.
Сложете съд с вода на котлона и, след като заври, намалете малко температурата, за да се успокои.
Сложете над водата подходящ съд (но без дъното да докосва течността) и разтопете в него шоколада заедно с маслото.
Разбърквайте ги често, докато се смесят добре. След това дръпнете получената смес от огъня и оставете да се охлади.
В друга купа разбийте яйцата и кафявата захар, най-добре с помощта на миксер, до получаване на блед, пухкав и плътен микс.
Добавете към него разтопения шоколад и рома и отново разбийте до пълното им смесване.
Постепенно прибавете и брашното с помощта на лъжица, а след това ядките и джинджифила.
Американските орехи винаги можете да замените и с български, разликата във вкуса е незначителна.
Разбъркайте интензивно, след което изсипете кафявото тесто в подготвената тава.
Сложете във фурната за около 20-25 минути или докато сладкишът е готов.
Това можете да проверите с помощта на клечка за зъби или нещо подобно. Набодете десерта в средата и, ако клечката се вади лесно и е съвсем леко лепкава, значи всичко е наред.
Горната повърхност трябва да е гладка, без пукнатини.
Когато сладкишът е добре изпечен, го извадете и оставете да изстине.
След като се охлади, нарежете на парчета по избор, извадете от тавата и сервирайте сладкиша, поръсен с пудра захар, ако предпочитате.