Преди да направим свежи и хрупкави салати или ароматни смутита и сокове, е добре да измием и почистим хубаво плодовете и зеленчуците.
По тях може да има остатъци от химикали от неорганично земеделие: хербициди, пестициди, листни изкуствени торове; може да са покрити с восък или да са приютили паразити, бактерии и техните ларви и яйца.
Едно е сигурно - искаме да хапваме плодове и зеленчуци, освободени от целия този багаж. Ето как да направим това:
Със сол
Потопете ги за десетина минути в голям съд с вода, в която сте разтворили поне 4-5 лъжици сол. Ако има живи организми по тях, то след тази процедура те ща са елиминирани. Накрая изплакнете с вода.
Този начин на измиване е много подходяща за зеленолисти зеленчуци като спанак, коприва, киселец, рукола, зелени подправки и други.
Със сода
Разтворете 1 чаша сода в няколко литра вода и с нея измийте зарзавата. Накрая отново изплакнете с чиста вода.
С гореща вода
За десетина секунди потопете плодовете и зеленчуците, освен най-крехките, в гореща вода, а след това ги измийте със студена вода.
Това измиване е особено подходящо за плодове, покрити с восък.
С лимонов сок
В няколко литра вода прибавете сока на 1-2 лимона. В получения разтвор накиснете за няколко минути плодовете и зеленчуците. Към лимоновата вода може да добавите и няколко лъжици сол за още по-добро измиване.
С ябълков оцет
Повторете процедурата като с лимоновия сок.
Източник: zemianazaem