Представете си само - терапия ала Дракула е последният хит в антиейджинг разкрасяването.

А ако името й все още не ви е смразило от страх, то ще добавим, че основното в нея е инжектирането на собствената ви кръв в кожата на лицето.

Бррр, вампирска красота? Не, нищо свръхестествено или ужасяващо няма в тази нова процедура, която от известно време се прилага в Лондон.

Френският дерматолог Даниел Систер се уповава на вече доказани медицински методики, за да развие тази манипулация до успешно козметично оръжие срещу следите на времето.

Иновативната терапия всъщност се нарича Stimulated Self Serum skin therapy или просто S3 - стимулираща терапия за кожата със собствения ви кръвен серум.

Специалистът използва от собствената кръв на клиента, която се взима от вена на ръката. Количеството е индивидуално и зависи от възрастта и общото здраве на кожата на лицето.

Кръвта, чрез бърза центрофуга, се разделя на кръвни клетки и серум, в който се съдържат и клетъчни останки.

Последният е жълтеникава течност, която се отделя внимателно от утаените червени клетки.

След това той се обогатява с коктейл от витамини и амино киселини и се инжектира обратно в лицето.

Според доктор Систер това подпомага регенерирането на клетките, изглажда бръчките, а отпуснатата, повехнала кожа се трансформира в свежа, естествено младееща повърхност.

Цялата процедура може да изглежда доста странно, но има сериозна медицинска практика зад себе си.

Зъболекарите например, вече повече от 20 години използват кръвния серум при въстановяването на пациенти с болни венци.

Те го инжектират в отслабналата тъкан, което води до трайното й регенериране в повечето случаи.

В САЩ пък вече няколко независими едно от друго проучвания показват, че използването на плазма (в която се съдържат клетъчни останки) при спортни травми значително ускорява процеса по оздравяване.

Серумът не крие специални тайни способности. Той просто е богат на натурални протеини, които засилват мощно лечението и дори обръщат факторите, вредящи на тялото.

Точно това използва и доктор Систер в своята нова процедура.

Чрез възможностите на мезотерапията, в която се използват миниатюрни иглички, той вкарва обогатения серум в повърхностните слоеве на кожата.

При по-дълбоки бръчки, каквито обикновено са тези по челото, между веждите и около устните, се използват и по-дълбоки убождания в меката тъкан под епидермиса.

Доказано е, че малките дупчици по лицето, причинени чрез фини игли, събуждат антитравматичен процес в епидермиса, при който се засилва производството на колаген.

Именно той пък е отговорен за запазването на еластичността и младежкия вид на кожата.

Терапията ала Дракула (вече звучи забавно, нали?) обикновено трае по-малко от час.

Манипулацията по инжектирането на кръвния серум е последвана от успокояваща светлинна терапия.

В нея се използват червени и сини лъчи, които подобряват възстановяването на кожата и унищожават редица опасни бактерии, включително тази, която причинява акнето.

След края на цялата процедура лицето е леко зачервено, но подходящ фон-дьо-тен лесно може да прикрие това.

Първоначалният ефект от S3 се забелязва леко още на следващия ден - заглаждане, приятен блясък и избледняване на дълбоките резки.

Вълшебните свойства на серума обаче се различават напълно след няколко седмици, когато кожата е добре подхранена, а активните съставки, вкарани в нея, са регенерирали до голяма степен клетките.

За продължително запазване на резултата, терапията се повтаря през период от 4 до 6 месеца в зависимост от индивидуалните особености на всеки.

Процедурата, достъпна засега само в Лондон, се харесва най-вече на жени.

Тези, които вече са я опитали, споделят, че повърхностните убожданя могат да са доста болезнени, но неприятното усещане е съвсем краткотрайно.

Повечето обаче споделят, че с удоволствие биха я повторили заради неагресивния й подход и впечатляващите резултати.

Ние много се заинтригувахме и се надяваме скоро терапията ала Дракула да бъде достъпна и тук.