Когато обядва с мъж, жената често подбира ястия с по-малко калории, отколкото ако се храни с приятелки или ако е сама, твърдят учени от Университета Макмастър в Онтарио, Канада, цитирани от Би Би Си.
Мъжката компания кара жената по-внимателно да подбира менюто си. Нещо повече - колкото по-голям е броят на мъжете в компанията, толкова по-малко калории се оказват достатъчни за жената да се нахрани.
Подобно нещо не се случва, ако тя бъбри с приятелки на масата, обяснява д-р Мередит Янг, ръководител на катедрата по психология, неврология и поведение.
"Ние често забравяме, че храненето е социална дейност. Хората подбират компанията, в която ще се хранят и изборът на меню също е предварително набелязан", твърди Янг.
Според учените мъжкият пол не обръща особено внимание нито на количеството храна, нито на това дали се храни в компания на мъже, жени или в смесена, пише Монитор.