За много хора акнето се е превърнало в част от живота им, с която вечно трябва да се соъбразяват.

Непрестанни грижи за кожата, пари, хвърлени за козметици и още повече за качествена бяла и декоративна козметика, както и за консултации с дерматолози и диетолози.

Но в крайна сметка, за да успее човек да се пребори с нещо, трябва да знае каква е причината то да се появи.

Не крием и най-малки претенции, че материалът ни е абсолютно валиден за всеки човек.

Идеята ни е да споменем някои предполагаеми причини за образуване на акне, които според проучвания са оказали негативно влияние върху кожата на много от склонните към него.

Начин на хранене

Няма научни доказателства, че определени храни са предпоставка за появата на акне, но при различни хора различни храни влияят неблагоприятно за състоянието на кожата им.

Например, големи количества кофеин, сладки и мазни храни, както и газирани напитки могат да причинят появата на акне.

Хормонални промени

Бушуващите хормони могат да причинят сериозно омазняване на кожата, както, разбира се, и други неравновесия в тялото.

Именно затова, много често виждаме акне при деца в пубертета, при бременните и при жени в цикъл.

Бактерия

Мъртвите кожни клетки и излишната мазнина предизвикват образуването на бактерия, отговорна за появявата на пъпки. Акне, причинено от въпросната бактерия, се нарича Пропионибактериум акне.

Прием на прекалено много витамини

Да, те са в основата на красивата и здрава кожа, но ако приемът им надвишава всякакви норми, кожата започва да реагира отрицателно на витаминозната бомба.

Едни от витамините, с които трябва да внимавате особено много, са В1, В6 и В12.

Определено бяхме скептично настроени към въпроса с витамините, но след консултация с дерматолог, той го потвърди напълно.

Генетично предразположени

Наследствените фактори имат особено силно влияние върху състоянието на кожата. Това в повечето случаи означава, че ако сте генетично предразположени към някаква форма на акне, то едва ли бихте могли да я предотвратите.

Стискането

Да не стискаме и чоплим кожата си ни учат още в ранна възраст, когато за първи път се сблъскваме с досадните пъпки в пубертета. И е правило, което трябва да запомним за цял живот.

Изстискването на пъпки и черни точки може сериозно да нарани и замърси кожата, а оттам да се образуват белези и неприятни възпаления.

Прекаленото почистване на кожата

Като започнем от интензивната употреба на скраб гелове и стигнем до честото миене на лицето с вода.

Според специалистите, прекомерното почистване и агресивното търкане на кожата не може да реши проблема с акнето, а по-скоро би го влошил.

Ако използвате предписаната ви козметика и не третирате прекалено жестоко кожата, тя ще ви се отплати след време.

Мръсна коса

На нас това ни се стори малко странно, но все пак решихме да го споделим. Според някои проучвания, ако не си миете често косата и я оставите да се омазнява прекалено дълго, то тогава направо сте си изпросили акнето.

Дори се смята, че ако остане малко количество неизмит шампоан, балсам или маска по косата, те също могат да стимулират появата на акне.