Пелените за еднократна употреба безспорно са едно невероятно улеснение за родителите.

Пазарът предлага голяма разновидност на памперси, които са все по-удобни, все по-абсорбиращи, по-цветни, по-меки, водоустойчиви... Въобще, най-най-най!

Но нека поговорим за плюсовете и минусите на памперсите и дали има смисъл да се ползват продължително време.

За!

Предлагат се в различни размери, текстури и всевъзможни начини на залепяне. Целта е комфортът на вашето бебе, както и вашият собствен.

Освен това, чрез пелените за еднократна употреба на детето се оставя достатъчно време да "узрее" за момента, в който само ще започне да контролира физиологичните си нужди.

Няколкомесечните бебета пишкат на всеки 5-10 минути. Ако се откажете от памперсите, то непрекъснато трябва да се сте нащрек.

Докато еднократните пелени имат абсорбиращи свойства, осигуряващи на детето спокойствие, докато играе или докато спи.

Тенденциите показват, че родители на все по-големи деца (4-5 годишна възраст), не се отказват от пелените. Говори се за стреса от гърнето и за това как детето трябва да бъде готово да го използва.

Против!

Светът вече чака детето само да прояви готовност да седне на гърнето.

Но ако памперсът е част от ежедневието на детето, то неминуемо го приема за даденост.

Напоследък все по-често се говори за ЕБХ (Естествената Бебешка Хигиена). Според привържениците, необходимо е просто майката да се вслушва в инстинктите си, относно своето бебе.

Още на 3 месечна възраст то сигнализира за всичко, включително за това че му се пишка, чрез определен звук, гримаса или жест.

За това е необходимо родителите да се научат да "разчитат" и разпознават тези знаци.

Така ще забележат, че децата следват определен ритъм при физиологичните си нужди, както при храненето и спането, т.е. случва се на точно определени интервали.

Но когато детето е с памперс, вие не можете да знаете точно кога и колко често му се пишка или ака.

С течение на времето, в общия ви код на общуване с бебчето, можете да включите условен знак или сигнал за тоалетна.

Измислете звук, песничка, игра и я повтаряйте заедно. Ще се учудите колко лесно бебето ще се включи в играта и колко бързо може да разбере "правилата".

По този начин за детето ще бъде съвсем естествено да съобщава за нуждите, едва навършило годинка. Така то ще бъде много по-самостоятелно и... сухо.

Източник: kozmetikata.com