Както вече казахме, пащърнакът е чудесен начин да разнообразите зеленчуците в менюто си.
Точно за това ви предлагаме рецепта за вкусна супа със светлите коренчета, която е идеална за студените зимни дни.
Тя е леко екзотична, но това само я прави по-апетитна.
Ето и необходимите продукти:
4 пащърнака, остъргани и нарязани на дребно
1 зелена ябълка, обелена и нарязана на кубчета
200 милилитра кокосово мляко (намира се и у нас, но да не се бърка с кокосовата вода от вътрешността на кокосовия орех)
1 глава лук, нарязан на ситно
2 скилидки чесън, счукани
1 супена лъжица къри (най-добре на прах)
1 супена лъжица зехтин
половин чаена лъжичка куркума
около 400 милилитра растителен бульон, най-добре домашен
няколко листа от кориандър (по желание)
няколко капки сос Табаско (по желание)
сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
В голяма тенджера загрейте зехтина, лука и чесъна и задръжте така за около 5 минути, докато омекнат.
Добавете пащърнака и изчакайте още няколко минути, след което прибавете куркумата и кърито.
Сложете и ябълката и залейте с бульона.
Намалете температурата на котлона и оставете да ври около 15-20 минути, докато коренчетата омекнат.
Изсипете получената супа в блендер и разбийте до гладкост (можете да използвате и миксер директно в тенджерата).
Отново загрейте на котлона и добавете кокосовото мляко. Добавете подправки на вкус, а с кориандъра и табаското гарнирайте непосредствено преди сервиране.