Тази статия дори няма нужда от увод, в който да обясняваме колко важно е през зимата да поддържаме имунната си система в пълна изправност.
На нас ни омръзна всяка година да се разболяваме в края на септември и да оздравяваме в началото на март.
И именно затова ще подходим отговорно към здравето си и всички храни, изброени по-долу, ще заемат почетно място в зимното ни меню.
Зехтин
Много от последните проучвания предполгат, че ненаситените мазнини в зехтина са твърде полезни за сърцето. Освен това е богат на антиоксиданти и понижава високия холестерол.
Нар
Това е един от най-големите защитници на мозъка и паметта, има антиоксидантно действие, намалява риска от атеросклероза и, разбира се, е пълен с витамини.
Цвекло
Червеното цвекло съдържа малко калории, натурална захар и изобилства от витамин В и фолиева киселина.
В него има много фолиати и една разновидност на витамин В, която е жизнено важна за правилния растеж на клетките, особено по време на бременност.
Цвеклото съдържа и още два витамина от В група: бетацианин, който дава пигмента на цвеклото и е мощен антиоксидант, и бетаин - вещество, което предпазва сърцето. Цвеклото също така е богат източник на фибри.
Люти чушки
Само една купичка нарязани чушки доставя почти 30% от необходимата дневна доза витамин C.
Освен това, в тях има много антиоксиданти. Чушките може да се прибавят към салати, да се готвят с крехко месо или да се задушават заедно с други зеленчуци.
Пащърнак
Както вече писахме за него, той е богат на фибри - в 100 грама от суровия зеленчук се съдържат точно 6 грама от полезните за храносмилането влакнини, което е ценно качество.
Освен това, пащърнакът е препълнен витамин С, витамин К, манган и фолиева киселинa.
Круши
Този фин и сладък плод доставя на организма също толкова витамин С и фибри, колкото и ябълките.
Освен това крушите съдържат и антиоксидантния минерал мед. Заради тяхната сочност и масленост те са идеална добавка към салати и зърнени каши.
Сладки картофи
Този сорт картофи съдържа повече желязо и е добър източник на витамини А и В6 (полезен за сърцето).
Бобови растения
Прекрасен източник на протеини, антиоксиданти, фолиева киселина, фибри, калий и сложни въглехидрати.