С какъвто и спорт да се занимавате, сте си задавали въпроса дали е редно да тренирате, когато ви подгони червения режим.

Ако трябва да сме честни, едва ли са много жените, които примират от желание да правят кардио например, докато ги присвива коремът, а превързочните материали „се стопяват" за отрицателно време.

Но пък дори и да решите да си продължите спортните занимания, няма от какво да се притеснявате.

Специалистите са категорични, че фитнес тренировките, аеробиката, танците и т.н., не крият никакъв риск за здравето.

Умереното натоварване дори помага за преодоляването на неразположения като болка, спазми, задържане на течности и отпадналост.

Как точно влияе спортната активност на месечния цикъл

Като цяло леките тренировки намаляват болките по време на менструация като редуцират отделянето на простагландин и стимулират отделянето на ендорфини.

/Същата работа, обаче, може да свърши и една по-дълга разходка или лека домашна работа/.

Изпотяването пък намалява задържането на течности.

Според някои проучвания, неясно защо, редовните силови тренировки във фитнеса намаляват продължителността на цикъла, а при някои жени той може напълно да спре. Но това, разбира се, не е валидно за всички дами.

Друго интересно проучване показва, че след периода на овулацията се изгарят повече калории и мазнини, отколкото преди това.

Независимо от благоприятното влияние на спорта по време на неразположеност, е важно да не прекалите и претренирате, защото това може да предизвика аменорея (спиране на менструацията за повече от три месеца).

Тя е коварно състояние, довеждащо до трайни последици като остеопороза, стерилитет, кожни проблеми, повишен холестерол и т.н.

И накрая е важно да запомните, че:

- силовите тренировки са най-ефективни по време на месечен цикъл;

- трябва да избягвате кардиото, което разширява кръвоносните съдове и така течението ви се усилва двойно;

- избягвайте и упражненията за коремната мускулатура;

- първият ден от менструацията по-добре го пропуснете, но в никакъв случай не спирайте фитнеса през останалото време.